Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Reinventarea României |
|

Ligia Ionescu, director general IMSAT Groupe SNEF: „Oportunitate pe termen scurt și mediu o reprezintă investițiile în automatizare și în procese de inovare atât la nivel privat cât și în mediul public”

 Oportunitatea pentru Romania

O primă oportunitate pentru România este o apropiere de ţările cele mai dezvoltate din Europa cu obiectivul de a ne integra mai eficient în circuitul economic internațional, iar acest lucru poate fi posibil prin investiţii noi în infrastructură. Astfel, viitoarea dezvoltare a infrastructurii în România poate atrage după sine dezvoltare industrială, ceea ce poate reprezenta, de fapt, cheia pentru a atrage investiţii noi.

În al doilea rând, o oportunitate pe termen scurt și mediu o reprezintă investițiile în automatizare și în procese de inovare atât la nivel privat cât și în mediul public. În acest sens, mă aștept să vedem o creștere a roboticii, mai ales în industriile încă rămase în urmă ca nivel de penetrare a roboților, industria alimentară, farmaceutică, industrie ușoară. Spre exemplu, potențialul de dezvoltare a proiectelor cu roboți industriali este foarte mare în România, care are în prezent 15 roboţi industriali la 10.000 de lucrători, sub nivelul din Polonia sau Ungaria. Media globală este de 74 roboți industriali la 10.000 de angajați, potrivit Federației Internaționale pentru Robotică. Astfel, pentru a deveni mai competitivi la nivel european, producătorii industriali din România au nevoie de investiții și proiecte noi în automatizare și robotizare.

Fabricile din România devin tot mai inteligente şi proiectele cu roboţi industriali pot genera o productivitate a muncii mai mare. În acest context, obiectivul principal al IMSAT Groupe SNEF este consolidarea poziţiei de jucător important pe piaţa locală de integrare sisteme automatizate şi robotizate.

Domenii ce trebuie reformate

Cu siguranță, sănătatea publică este domeniul cu cea mai mare nevoie de reformare. Dacă ne uităm la cifrele macro, cheltuielile cu sănătatea sunt foarte reduse în comparație cu Europa, la jumătate din PIB la nivel procentual.

 Principala lecție în contextul Covid-19 este că reformarea societății trebuie să înceapă cu investiții noi în sistemul medical românesc, prin care să-i respectăm mai mult pe pacienți și pe medici. Dezvoltarea sistemului medical într-unul cu adevărat funcţional și de calitate se bazează, în primul rând, pe investiții în construcția de spitale. România are nevoie de o serie de bune practici în construcția de spitale. IMSAT Groupe SNEF poate contribui la crearea acestor bune practici, cu atât mai mult cu cât suntem implicați activ, cu servicii și expertiză în realizarea proiectelor Asociație Dăruiește Viața (Spitalul de oncologie pediatrică Marie Curie și Spitalul Modular pentru pacienții cu Covid 19 din incinta Spitalului Elias.

Măsuri urgente pentru relansare

Măsurile pentru relansarea economiei trebuie să se bazeze pe un plan care să stimuleze atragerea de investiții străine. Sunt încrezătoare că România oferă multe oportunități de business și cred în potențialul comunităților urbane mici și mijlocii, care pot oferi o calitate ridicată, un aer curat, apropierea de natură, lipsa traficului auto, o rețea de fibră optică de calitate, prețuri mai mici ale caselor și apartamentelor, precum și costuri salariale mai mici sunt numai câteva din avantajele acestor localități care pot ușor deveni motorul dezvoltării economice a țării.

Chiar dacă în prezent observăm o temporizare a investițiilor, ne așteptăm ca apetitul investitorilor să revină, nu trebuie decât ca autoritățile române să fie atente, să-i ajute și să-i ghideze pe cei care vor să deschidă sau să continue o afacere în România. Reducerea birocrației, digitalizarea, educația, în special învățământul vocațional sunt lucruri necesare care trebuie să preocupe pe oricine.

Revenirea domeniului 

Domeniile în care noi activăm și-au continuat activitatea în ultimele patru luni de la momentul declanșării crizei de coronavirus. Echipa IMSAT a continuat proiectele și a reușit să fie aproape de clienții săi, atât în România cât și în străinătate. 

Pe termen scurt și mediu, mă aștept ca ritmul să fie susținut în toate domeniile în care activăm: industrie, energie, infrastructura clădirilor și a transporturilor. Pariez pe proiectele din sectorul industrial și pe forța de muncă specializată, în măsura în care companiile vor ști să profite de această ca de un real atu pentru activitatea lor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii