FacebookTwitterLinkedIn

Foto credit: Radu Sandovici

Forbes: În ultimii trei ani (2014 – 2016), România a înregistrat creșteri economice. În ce măsură aceste performanțe macroeconomice au influențat piața editorială din România?

Lidia Bodea: Prea puțin. Răspunsul poate să pară cumva ilogic, dar asta numai pentru cei care își imaginează creșterea economică și creșterea consumului de bunuri culturale în raport simplu și imediat (direct) de tip cauză-efect.

Indicatorii de care depinde dinamica pozitivă a pieței editoriale sunt (mai ales) alții și sunt, deja de foarte mult timp, tocmai indicatorii care fac din România un… fruntaș în clasamentele rușinii: salariul mediu pe economie, abandonul școlar, analfabetismul funcțional șamd. Dau un singur exemplu: la ultima testare PISA (citire, matematică, științe), rezultatele României au fost în scădere. Ei bine, scăderea asta, și nu creșterea economică, influențează cu adevărat piața editorială. (Și, pe termen lung, viața noastră pur și simplu.)

Forbes: România este de 10 ani în Uniunea Europeană. Dar piața editorială din România este integrată sau măcar conectată, din perspectiva valorilor și a businessului, la piețele europene?

Piața de carte din România abia dacă adună, ca sumă a vânzărilor tuturor editurilor timp de un an!, cât drepturile de autor pe care Penguin Random House le vor plăti soților Obama pentru două cărți…

Lidia Bodea: Da, despre un set de valori comune cred că suntem îndreptățiți să vorbim. Cu alte cuvinte, principalii actori ai pieței editoriale românești și-au asumat cu profesionalism rolul cultural ce le revine. Din acest punct de vedere, comparația cu Europa e chiar prilej de tonică mândrie și, dacă din întrebarea dumneavoastră ar fi lipsit componenta business, poza pieței de carte românești ar fi fost destul de luminoasă.

Poza se-ntunecă din păcate de îndată ce comparația trece de la rolul cultural la cel economic-comercial. Și cum să nu se-ntunece poza noastră de grup când cifra de afaceri a pieței de carte de la noi abia dacă e de două ori mai mare decât aceea a unei singure edituri din Lituania. Dar, ca să reiau scurt parte din răspunsul la prima întrebare, trebuie precizat că Lituania nu are, ca România, 42% dintre adolescenți încadrați la analfabetism funcțional.

O altă comparație, dincolo de UE: piața de carte din România abia dacă adună, ca sumă a vânzărilor tuturor editurilor timp de un an!, cât drepturile de autor pe care Penguin Random House le vor plăti soților Obama pentru două cărți…

Lista blocajelor e lungă, cu dezastrul din educație cap de afiș. Legislație încâlcită, descurajantă.

Forbes: În opinia dvs, care sunt blocajele interne care au frânat în ultimii trei ani dezvoltarea pieței editoriale din România?

Lidia Bodea: În bună măsură, răspunsul e de găsit în cel dat la prima întrebare. Lista blocajelor e lungă, cu dezastrul din educație cap de afiș. Legislație încâlcită, descurajantă. Dezinteres cras în ceea ce privește coerența politicilor din educație și cultură (sau poate interes mascat sub demagogie pentru a obține o cât mai largă masă de alegători tot mai analfabeți, mai ușor de manipulat? Ce-l costă pe politicianul român să ne spună, din patru în patru ani, de aproape 30 de ani, că educația și sănătatea sunt prioritățile lui?!).

Scăderii TVA pentru carte, susținută din 2015 și obținută în 2016 de ministrul culturii, domnul Vulpescu, ar trebui să i se adauge un întreg pachet de măsuri „deblocante”, dar pentru asta e nevoie de politicieni care să nu fie, ca Pirgu al lui Mateiu Caragiale, „vrăjmași ai slovei tipărite”.

CITEȘTE: ALEGERI CU CARTEA LA CAP