Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Liderii ONU: Dacă nu ne ucide virusul, o vor face schimbările climatice

Liderii Organizației Națiunilor Unite, reuniți la întâlnirea anuală ce a avut loc în această săptămână, se arată îngrijorați cu privire la problema încălzirii globale.  
 aboneaza-te
schimbari climatice covid planeta masca

Dacă COVID-19 nu ne ucide, o vor face schimbările climatice, avertizează liderii ONU, relatează Asociated Press.

Siberia a avut anul acesta cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată, iar bucăți enorme de calote de gheață din Groenlanda și Canada au alunecat în ocean. Însă pentru încălzirea globală nu există un vaccin care să rezolve problema.

„Vedem deja o versiune a Armaghedonului de mediu”, a spus prim-ministrul Fiji, Frank Bainimarama, citând incendiile din vestul SUA și observând că bucățile de gheață din Groenlanda erau mai mari decât un număr de națiuni insulare.

Pandemia a amânat summitul global al ONU pentru climă 

Pandemia însă ne-a preocupat pe toți anul acesta, lăsând schimbările climbatice pe plan secundar. Mai mult decât atât, summitul global al ONU pentru climă a fost amânat pentru sfârșitul anului 2021.

Un nou studiu a constatat că dacă planeta se încălzește cu încă 0,9 grade Celsius (1,6 grade Fahrenheit), stratul de gheață din vestul Antarcticii va ajunge la un punct de topire ireversibilă, având suficientă apă pentru a crește nivelul global al mării cu 5 metri. 

Palau, națiunea insulară din Pacific, nu a avut o singură infecție COVID-19, dar președintele Tommy E. Remengesau Jr. avertizează că mările în creștere îi vor distruge țara.

Chiar dacă măsurile de carantinare impuse de țările din toată lumea au mai scăzut emisiile de carbon în acest an, poluarea a revenit pe măsură ce restricțiile au fost ridicate. 

E nevoie ca statele să-și ia angajamente serioase cu privire la nivelul maxim al emisiilor de dioxid de carbon, însă puțini lideri și-au asumat astfel de responsabilități la adunarea ONU ce nu s-a mai desfășurat la New York, ci online.

Kausea Natano, primul ministru din Tuvalu, o țară insulară în Polinezia, și-a rostit discursul ONU având un peisaj oceanic superb în spatele său. Chiar dacă virusul nu a ajuns până în Tuvalu, țara este măturată de cicloni tropicali puternici care vor fi din ce în ce mai agresivi pe măsură ce planeta se încălzește.

Pandemia a afectat țara din punctul de vedere al circulației mărfurilor care a expus insecuritatea alimentară pe măsură ce agricultura locală devine mai dificilă odată cu creșterea nivelului mării.

“În timp ce COVID-19 este criza noastră imediată, schimbările climatice rămân singura cea mai mare amenințare pentru mijloacele de trai, securitatea și bunăstarea Pacificului și a popoarelor sale pe termen lung”, a spus prim-ministrul.

Națiunile insulare se scufundă

Din Insulele Marshall, de asemenea fără COVID-19, președintele David Kabua a folosit exemplul virusului pentru a pleda acum pentru mai mult ajutor.

„Schimbarea se bazează pe protejarea celor mai vulnerabili, deoarece cei din prima linie – indiferent dacă sunt lucrătorii din domeniul sănătății care luptă împotriva pandemiei sau micile națiuni insulare care trag un semnal de alarmă cu privire la schimbările climatice, cu toții sunt esențiali pentru supraviețuirea noastră”, a spus el.

Cererile urgente au venit, de asemenea, și din Africa, care contribuie cel mai puțin la încălzirea globală, dar va avea cel mai mult de suferit.

„Casa noastră planetară, plină de milioane de specii de creaturi date de Dumnezeu, atât mari cât și mici, moare încet”, a declarat președintele kenyan Uhuru Kenyatta.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii