Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Licitația pentru alocarea licențelor de operare a celor 5 multiplexe digitale terestre va fi organizată în primăvara 2014

logo_ancom_ro.jpg
Licitația pentru alocarea multiplexelor digitale terestre va fi reglementată în noiembrie 2013 și procesul de licitație se va termina la 30 aprilie 2014, potrivit președintelui ANCOM, Cătălin Marinescu, în deschiderea International Digital Forum, organizat la București de Asociația pentru Comunicații Digitale, informează Media Expres.

Cătălin Marinescu a lăsat să se înțeleagă că Guvernul vrea să vândă licențele unor operatori comerciali, spunând că licitația va semăna cu cea pentru telefonia mobilă de anul trecut. Pentru declanșarea licitației, în noiembrie 2013 trebuie să apară trei acte normative: o Hotărâre de Guvern care va stabili taxa și modul de desfășurare a licitației, o decizie ANCOM care va detalia organizarea licitației și Caietul de Sarcini al licitației.

Proiectele de acte normative vor fi consultate o lună sau poate mai mult, a mai spus Marinescu, iar acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial în ianuarie 2013. Licitația se va încheia până la 30 aprilie 2014.

Vor fi scoase la licitație cinci multiplexe pentru transmisie digitală terestră dintre care 4 în sistem UHF și 1 în VHF. De asemenea, un multiplex – cel care retransmite televiziunile publice – este condiționat pentru acoperirea întregului teritoriu al României. Standardul de emisie va fi DVB T2.

Promovarea digitalizării terestre va fi realizată printr-o campanie gestionată de Consiliului Național al Audiovizualului.

„Modelul comercial al multiplexelor depinde dacă piața este concurențială, caz în care va fi o chestiune de cerere și ofertă", a mai spus Cătălin Marinescu. „Dacă nu se întrevede un model de business, operatorii nu vor veni la licitație”.

Marinescu a reamintit că la licitația din anul 2010 pentru 7 multiplexuri au fost cumpărate 10 caiete de sarcini. Potrivit relatărilor Media Expres de la acea vreme, licitația a fost oprită și termenul de digitalizare modificat din cauza problemelor economice ale Radiocom, care ar fi fost exclusă din proces.

Claudiu Săftoiu, președintele TVR, a declarat că se așteaptă ca televiziunea publică să fie supusă unor presiuni din partea operatorilor existenți de cablu și DTH privind distribuția, odată ce apare difuzarea digitală terestră. TVR are 11 canale de televiziune, inclusiv cel online, a spus printre altele Săftoiru.

Gabriel Grecu, directorul general Radiocom, companie care transmite programele TVR și este beneficiarul proiectului pilot din bani publici care va funcționa până la termenul iunie 2015, a spus că se va înscrie la licitație sperând că va opera acest multiplexor și după licitația de anul viitor. El a cerut de asemenea Guvernului să stabilească o taxă de licență mai mică pentru multiplexorul care transmite televiziunile publice, astfel încât costurile suplimentare să nu fie plătite de utilizatorul final.

Proiectul experimental al Radiocom costă 20 de milioane de euro, a precizat Grecu, care include printre altele implementarea unui headend, rețeaua redundantă de fibră optică și set-top-box-uri și antene de recepție. Finanțarea proiectului se va face din împrumuturi de la băncile comerciale și credite de tip credit-furnizor. Gradul de îndatorare al societății este mare, Radiocom având credite în rambursare până în anul 2019.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii