Cautare
, Contributor

Burse |
|

Lichiditatea Fondul Proprietatea pe BVB a crescut de la listarea secundară pe LSE

Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala București, în calitate de administrator unic al Fondul Proprietatea (FP)  anunță că a observat o creștere încurajatoare a lichidității FP în urma listării sale secundare, ceea ce indică un impact pozitiv asupra pieței de capital locale.

Mai exact, în anticiparea listării secundare pe London Stock Exchange din luna aprilie, valoarea medie zilnică de tranzacționare (VMZT) a FP pe Bursa de Valori București a crescut cu 17% în luna respectivă, în comparație cu VMZT a Fondului în primul trimestru al anului 2015. Astfel, proporția FP în VMZT totală a Bursei de Valori București (BVB) a crescut de la 26% în T1 la aproape 30% în aprilie, datorită interesului crescut și a tranzacționării premergătoare listării pe LSE.

În luna mai s-a observat o scădere atât în lichiditatea FP, precum și în valoarea medie zilnică de tranzacționare a BVB.

Lunile ulterioare au arătat o inversare completă, astfel încât lichiditatea medie a FP pe BVB a crescut din nou în luna iunie cu 19% și cu peste 52% în iulie 2015 în comparație cu media din T1 2015, iar proporția Fondului a atins un nivel record de 32% din VMZT a BVB în luna iulie.

Ca urmare, pe lângă noua linie de lichiditate creată odată cu listarea FP pe LSE, lichiditatea Fondului pe BVB a crescut de asemenea, având un impact pozitiv asupra lichidității totale a pieței de capital din țară.

„Obiectivul nostru a fost să aducem Fondul Proprietatea pe o piață unde investitorii internaționali ar avea acces mai ușor la Fond. Evoluția structurii acționariatului nostru până în prezent demonstrează că am îndeplinit acest obiectiv. Observăm în continuare un interes crescut pentru Fond, având în vedere dimensiunea programului de GDR-uri pe LSE, care în prezent reprezintă aproximativ 32% dintre toate acțiunile disponibile. Acestea sunt vești bune pentru România, care acum e mai accesibilă investitorilor străini, existând astfel un impact pozitiv asupra pieței de capital locale”, spune Grzegorz Konieczny, vicepreședinte executiv al Templeton Emerging Markets Group și administrator de portofoliu al Fondului Proprietatea

 Fondul Proprietatea vrea să vândă din acțiunile Petrom

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii