FacebookTwitterLinkedIn

ANCOM a anunțat încheierea licitației pentru digitalizare terestră cu alocarea unor licențe a căror valoare cumulată se ridică la 86.011 euro, bani ce urmează a fi achitați către bugetul de stat, în termen de cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunțării rezultatelor.

Compania 2K Telecom a câștigat cinci multiplexuri regionale (patru în Bucureşti şi unul în Ploieşti) pentru care va achita suma de 52.000 euro, compania Radio M Plus a obținut un multiplex regional (Iaşi), contra unei sume de 10.000 euro, iar Digital Video Broadcast şi-a adjudecat un multiplex regional (Satu Mare) pentru care va achita suma de 8.000 euro. Toate licenţele pentru utilizarea multiplexurilor sunt valabile pentru perioada 17.06.2015 – 17.06.2025.

Companiile Regal a câștigat un multiplex regional (Râmnicu Vâlcea) pentru care va achita suma de 8.010 euro, reprezentând taxă de licență, în timp ce compania Cargo Sped a câștigat un multiplex regional (Sibiu) pentru care va achita suma de 8.001 euro.

Câștigătorii multiplexurilor regionale vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune după data de 17 iunie 2015, iar până la data de 1 mai 2017, aceștia trebuie să pună în funcțiune cel puțin un emițător în fiecare zonă de alocare.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

Din 17 iunie 2015 staţiile de televiziune analogică terestră nu vor mai avea dreptul să utilizeze banda de frecvență pe care o utilizează în prezent, locul acestora urmând să fie luat de transmisiile digitale de televiziune.

La 10 iunie 2014 în cadrul licitației pentru multiplexurile digitale naționale au fost alocate trei multiplexuri către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A., compania câştigând multiplexul acordat condiționat „free to air” şi alte două multiplexuri din banda UHF contra sumei de 1.020.002 euro, reprezentând taxă de licenţă.

Alte două multiplexe naționale și majoritatea multiplexelor regionale și locale au rămas nealocate.