Cautare
, Contributor

Tech |
|

Liceeni români luptă în competiţia geniilor din tehnologie. Care sunt proiectele care ne reprezintă ţara la Intel ISEF 2015

Aproape 2.000 de elevi, din toate colţurile lumii, se luptă luptă să demonstreze că proiectele lor pot revoluţiona viitorul, în cradrul celei mai mari competiţii de știință și inginerie, dedicată elevilor – Intel ISEF, care se desfăşoară în această săptămână în Pittsburgh, Pennsylvania (Statele Unite ale Americii).
 aboneaza-te
intel isef 1

Proiecte ce reduc consumul de energie şi poluarea, aplicaţii şi softuri, create cu scopul de a fi folosite în medicină şi care pot salva vieţi sau proiecte menite să sprijine studierea universului – sunt doar câteva exemple din cele peste 1.000 de invenţii originale, realizate de liceeni pasionaţi de ştiinţă şi inginerie. Cu toţii visează ca la un moment dat aceste proiecte să fie produse în masă şi utilizate în întreaga lume sau să aducă un important beneficiu în cercetare, în domeniile pentru care au fost dezvoltate. Dar până atunci, speră ca munca lor să le aducă măcar un premiu în cadrul ediţiei din acest an a Intel ISEF (International Science and Engineering Fair). Iar marele premiu de la ISEF, Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari, poate ajunge doar la o singură echipă.

În competiţie sunt prezente şi două proiecte din România.

„Harvesting energy cube”– unul dintre cele două proiecte româneşti – a fost realizat de Andrei Dan Corbeanu şi Luca George Florescu de la Colegiul Național Tudor Vianu din București. Acesta constă într-un cub, realizat din materiale reciclate, iar, printre altele, acest cub special poate ajuta la colectarea energiei reziduale sau la colectarea de date de analiză a mediului. Cei doi liceeni lucrează, în prezent, la realizarea studiului privind găsirea a deferite aplicații ale acestui proiect, cum ar fi utilizarea sistemelor harvesting pentru aerodromuri sau pentru recuperarea energiei în construcții, printre care colectarea energiei electrice din vibrațiile unei săli de sport.

Daniel Cosovanu, elev la Liceul Tehnologic Tomșa Vodă, din Solca, județul Suceava, este inventatorul celui de al doilea proiect românesc, prezentat în cadrul Intel ISEF. El a creat un model optic flexibil, care, prin folosirea presiunii variabile în lentilele și oglinzile elastice modifică distanţa focală prin schimbarea curburii. Aceste lentile și oglinzi variabile se pot realiza cu ajutorul membranelor elastice transparente și reflectante, a lichidelor și gazelor cu indice mare de refracție. Această tehnică poate fi folosită la aparatele de fotografiat sau camerele foto ale gadgeturilor pentru crearea zoom-ului optic fără să mai fie necesare mai multe lentile care să își modifică distanța dintre ele. Cu alte cuvinte, zoom-ul se va putea realiza doar cu o singură lentilă, ceea ce va reduce considerabil costul de realizare al camerelor foto.

Daniel a câştigat anul trecut la Intel ISEF premiul Patent and Trademark Office Society pentru originalitate, analiză și claritate în știință și tehnologie. El a participat cu un proiect bazat pe reutilizarea dozelor de aluminiu pentru realizarea unor panouri solare ce pot fi folosite la încălzirea unei locuințe.

GALERIE FOTO: Proiectele care reprezinta România şi Republica Moldova la cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume, dedicată liceenilor

Cel mai mare succes înregistrat de România în cadrul Intel ISEF a avut loc în 2013 când Ionuț Budișteanu a câștigat marele premiu în cadrul competiției Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari.

În cadrul ediţiei din acest an a Intel ISEF sunt prezente şi două echipe din Republica Moldova.

Dmitrii Savva şi Diana Marusic, elevi în cadrul Liceului Teoretic Orizont din Durlești (Chişinău), respectiv Liceul Teoretic Ion Creangă, au proiectat un sistem eficient de recunoaștere a gesturilor. Acesta poate fi utilizat în mai multe domenii, cum ar fi medicina, educația, modelarea în 3D.

Cea de a doua echipă este formată din Gleb Vizitiv şi Laurențiu Calancea, din cadrul Liceului Teoretic Orizont din oraşul Durlești, (Chișinău), au realizat proiectul „Ferestrele Viitorului” – o tehnologie pentru geamuri, menită să contribuie la reducerea semnificativă a consumului de energie.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii