Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Liber pe piaţa europeană pentru vinurile moldoveneşti

Clef-du-vin.jpg
Începând cu data de 1 ianuarie 2014, piaţa Uniunii Europene a fost deschisă complet pentru importurile de vin din Republica Moldova. 

„Sunt convins ca vinurile moldovenești își vor găsi locul pe piața europeană, o piață de peste  500 de milioane de consumatori, interesați de calitate, de diversitate, de tradiție, o piață deschisă cu reguli clare și transparente. Sectorul vinicol este deosebit de important pentru economia Republicii Moldova și sper că oportunitățile oferite de accesul neîngrădit pe piața UE  vor fi însoțite de investiții în producția de vin de calitate, dar și în promovarea lui.”, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezyoltare rurală Dacian Cioloș după adoptarea propunerii Comisiei Europene de către Consiliul UE pentru agricultură.

La data de 25 septembrie 2013 Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldovenești să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere parafat la Vilnius, care prevede și crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundate şi Cuprinzătoare (DCFTA).

DCFTA prevede liberalizarea completă, fără restricții, a pieței UE pentru importurile de vin din Republica Moldova și revocă regimul actual de Preferințe Comerciale Autonome (ATP) (care prevede o cotă de 240.000 de hectolitri de vin pe an). Prin adoptarea propunerii Comisie Europene, revocarea regimului ATP a fost devansată și va fi aplicată de la 1 ianuarie 2014. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii