FacebookTwitterLinkedIn

Luna trecută, leul a crescut pe pieţele financiare cu aproximativ 2% în faţa Euro şi cu circa 4,8% comparativ cu dolarul american. După primele patru luni ale anului curent, leul s-a apreciat cu aproximativ 2,7% faţă de moneda unică europeană şi cu 2,3% faţă de cea americană.

“Confirmarea de către Fitch a ratingului de credit pe termen lung în valută al României la “BBB-“, cu perspectivă stabilă, precum şi succesul obligaţiunilor guvernamentale româneşti au contribuit în ultima perioadă la aprecierea monedei naţionale”, a arătat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

După performanţele bune din primul trimestru, coroana suedeză s-a depreciat consistent în aprilie în faţa euro (cu circa 2,2%), pe fondul creşterii ratei şomajului în Suedia, contrar aşteptărilor analiştilor. Zlotul polonez şi coroana cehă au încheiat luna trecută cu variaţii destul de reduse faţă de începutul acesteia comparativ cu moneda unică europeana. Forintul s-a apreciat cu circa 1,3% în aprilie în faţa euro, dar rămâne cu o scădere de circa 2,8% la nivelul primelor patru luni.

Zlotul polonez s-a depreciat cu circa 2,1% în perioada ianuarie- aprilie, comparativ cu moneda unică europeană, iar coroana cehă cu aproximativ 2,7%. Dintre monedele din UE, lira sterlină a marcat pe anul în curs cea mai mare scădere faţă de euro, respectiv de 4,3%.

,,Instituțiile de resort au anunţat în această săptămână o serie de date îngrijorătoare privind zona euro, aşa încât perspectiva startului recuperării economice către finele anului în curs devine din ce în ce mai puțin realistă; astfel, şomajul a urcat la un nou maxim istoric, iar rata inflaţiei a scăzut încă o dată, indicând o cerere în scădere, cu toate urmările de rigoare asupra producţiei şi serviciilor”, susţine managerul Noble Securities.

,,Cel mai probabil, Banca Centrală Europeană se va afla în continuare sub presiunea de a acţiona pentru stimularea relansării economice, adiacent oricărei decizii privind dobânda de politică monetară. În prezent, condiţiile macroeconomice care ar putea favoriza o apreciere consistentă a euro în raport cu dolarul american sunt reduse”, explica Silviu Pojar.

,,În ceea ce priveşte Leul, moneda naţională se află în aceste zile pe un trend de apreciere, testând pe pieţele financiare pragul de 4,3 lei pentru 1 Euro; în acest an, în luna ianuarie Leul a mai avut o tentativă semnificativă de a cobora sub acest nivel, dar pieţele au respins atunci această mişcare. Din câte se vede până acum, este probabil ca piaţa să reacţioneze la fel şi de această dată”, a mai declarat Silviu Pojar.