Cautare
, Staff

Macroeconomie |
|

Leul, la cel mai scăzut nivel față de euro: 4,6695 lei. Suciu (BNR): Faţă de ziua precedentă e o creştere foarte mică, de 0,08%

Cotaţia oficială afişată joi de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,6695 lei/euro, reprezentând un nou maxim istoric după cel de 4,6679 lei/euro din 23 ianuarie, informează Mediafax.

Pe piaţa interbancară, euro a depăşit pragul de 4,67 lei încă de la debutul şedinţei de tranzacţionare (ora 9:00), cu un maxim de 4,6782 lei la ora 12.15, apoi evoluţiile s-au calmat şi la ora 13:00, când BNR afişează cotaţia oficială, s-au stabilizat la 4,6695 lei.

Euro evoluează peste pragul de 4,66 lei încă de la începutul săptămânii, rulând fără întrerupere pe acest palier, pe fondul tensiunilor comerciale internaţionale, taxele SUA şi negocierile privind producţia de ţiţei, dar şi al îngrijorărilor interne privind mersul economiei.

Anul trecut, euro a urcat pentru prima dată la peste 4,66 lei în 19 ianuarie, apoi a atins maximul istoric de 4,6679 lei în 23 ianuarie, după care a evoluat la 4,63-4,66 lei în februarie şi în prima săptămână din martie. Minimul anului 2018 a fost consemnat în 15 ianuarie: 4,6256 lei/euro.

Faţă de ziua precedentă e o creştere foarte mică, de 0,08% şi de fapt vorbim de o volatilitate, însă regională, mare. Celelalte valute din zonă au avut o volatilitate mult mai mare, atât forintul, cât şi zlotul, dar într-un context regional în care volatilitatea se simte. În ultima săptămână, am avut deprecieri ale valutelor din zonă mult mai mari în Polonia şi Ungaria, unde au trecut peste un procent. În România, în ultima săptămână, sunt la 0,1%, dar aceasta este tendinţa regională în care ne încadrăm şi noi”, a declarat joi, pentru Agerpres, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Acesta a precizat că în prezent se poate vorbi de un context regional care duce la aceste devalorizări, „într-o situaţie în care asistăm la o reaşezare a perechii euro – dolar”.

Deprecierea leului din ultima perioadă se încadrează în contextul global al deteriorării sentimentului investiţional faţă de pieţele emergente care a fost generat printre altele de aprecierea dolarului american şi de tensiunile evidente prin politicile comerciale de natură protecţionistă induse de administraţia Preşedintelui american Donald Trump. Dacă privim în acest context global şi în comparaţie regională, leul manifestă de fapt o stabilitate destul de bună, susţinut fiind probabil de un diferenţial de dobânzi semnificativ faţă de alte monede europene, precum şi, posibil, de intervenţii în piaţă ale BNR, cel puţin aşa sugerează datele privind variaţia rezervelor valutare aferente lunii mai”, a susţinut Horia Braun, economistul-şef al BCR, pentru Agerpres.

BNR a afişat, joi, un curs de 4,6695 lei pentru un euro, în creştere cu 0,08% sau cu 0,35 bani faţă de cotaţia precedentă, stabilită la 4,6660 lei pentru moneda unică europeană.

Acesta este cel mai slab curs al leului în raport cu moneda unică, conform statisticilor BNR puse la dispoziţie pe site-ul propriu.

De asemenea, leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, până la valoarea de 4,0518 lei, mai puţin cu 1,7 bani (0,42%), comparativ cu anunţul de miercuri, când dolarul fusese cotat la 4,0348 lei.

Conform BNR, francul elveţian a fost cotat la 4,0627 lei, în creştere cu 1,6 bani (0,39%) faţă de cotaţia din ziua anterioară, respectiv de 4,0467 lei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii