FacebookTwitterLinkedIn

În decembrie, Leul a fost singura monedă din Uniunea Europeană care a crescut faţă de Euro, după ce, pe tot parcursul anului 2012 a deţinut recordul în sens invers. „Performanţa Leului trebuie apreciată în contextul în care moneda Euro s-a întărit în ianuarie comparativ cu monedele majore ale lumii, fiind susţinută de un sentiment de optimism conform căruia în ceea ce privește criza datoriilor suverane din Europa- ce era mai greu a trecut”, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Leul a crescut, în luna decembrie, față de Euro cu 1,5%, pe fondul unui cumul de factori favorabili, între care o consolidare a efectelor pozitive ale stabilităţii politice în ţară și anunţul făcut de gigantul JP Morgan privind includerea obligaţiunilor României în indicele băncii pentru bondurile guvernamentale de pe pieţele emergente.

La polul opus al evoluţiei monedelor din UE faţă de Euro, în ianuarie s-a aflat Lira Sterlină, care a marcat cea mai mare scădere comparativ cu Euro (5,46%), pe fondul unor rezultate economice slabe înregistrate de Marea Britanie în ultima perioadă, incluzând scăderea economică din ultimul trimestru al anului trecut, care a fost mai mare decât aşteptările analiştilor.

Zlotul a înregistrat, la rândul său, luna trecută, o depreciere consistentă faţă de Euro, de aproape 3%, economia poloneză încetinind considerabil. Coroana cehă a scăzut, de asemenea, în ianuarie, comparativ cu Euro, cu 2,3%; Forintul maghiar s-a depreciat în faţa monedei unice europene cu 0,34% în aceeaşi perioadă, trecând inclusiv prin minimul ultimelor şapte luni, pe fondul mai multor rezultate sub aşteptări ale economiei Ungariei şi a previzionării unor evoluţii şi măsuri în consecinţă.

 “Moneda naţională a început bine anul 2013, însă cadrul general viitor nu arată foarte bine: FMI a venit şi ne-a spus că, cel mai probabil, în 2012 România nu a avut creştere economică, ci a stagnat, iar estimările pentru anul în curs au fost deja reduse la 1,5%. Să ne reamintim în acest context că, iniţial, pentru bugetul de anul trecut, oficialităţile din România estimau o creştere economică de cca 2%, o bună colectare a taxelor şi impozitelor şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene: nici unul dintre aceste lucruri nu a devenit realitate, ci dimpotrivă. În lipsa unor măsuri adecvate, istoria s-ar putea repeta în acest an”, a arătat Victor Safta.