FacebookTwitterLinkedIn

Pe fondul tensiunilor politice – președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Dăncilă, gest simbolic, în condițiile în care nu poate iniția niciun demers juridic -, cursul leul-euro a ajuns la 4,6618 lei pentru un euro, cu 0,28% mai mult, față de ieri, potrivit datelor afișate de Banca Națională a României.

Acesta este cel mai ridicat nivel din ultima lună, în condițiile în care a mai fost la un nivel apropiat în data de 17 aprilie, de 4,6617 lei pentru un euro. În plus, cel mai ridicat nivel din ultima perioadă l-a atins la 23 martie, de 4,6659 de lei. În niciunul dintre acest cazuri creșterea n-a fost atât de abruptă.

O declarație de intenție și un nou conflict: Iohannis a cerut demisia premierului Dăncilă

De asemenea, dolarul american a crescut cu 1,14% în ședința de astăzi, până la 3,8596 de lei. Un nivel mai ridcat de-atât, respectiv de 3,8821 de lei, l-a mai atins cursul leu/dolar la 11 ianuarie 2018.

Cotat indirect pe piața din România, prin raportare la euro, cursul leu/dolar variază, de obicei, mult mai mult decât cel leu/euro. În plus, este și mult mai influențat de factorii externi, nu doar de piața internă.

O decizie importantă pentru BNR și pentru piețele de capital: BCE a menținut rata dobânzii și continuă achiziția de active nete în același ritm

În ședința din 26 aprilie, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a hotărât ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0%, 0,25% (dobânda cheie) și, respectiv, −0,40%. Acestea sunt la acest nivel din martie 2016.