FacebookTwitterLinkedIn

Fostul guvernator NBP a explicat în cadrul unei întâlniri organizate de Consiliul Patronatelor Bancare din România, că „investițiile publice, adesea politizate, nu pot lua locul celor private, pentru că politicienii , pentru a câștiga popularitate,  fac adesea tot felul de promisiuni, și este normal, dar popularitatea asta pe care și-o clădesc ei aduce deficit economiei”.

În opinia sa, „benefice pentru economie sunt băncile private străine, nu pentru că ar fi străine, ci pentru că sunt private, iar o strategie responsabilă pe care ar trebui să o aplice toți jucătorii din industria bancară este una de tipul win-win, pentru a adopta măsuri bune atât pentru bancher cât și pentru economie”.

„Toate impozitele fac rău, totuși diferă nivelul daunelor provocate. Cea mai buna strategie ar fi reducerea taxelor care dăunează cel mai mult economiei. Printre cele mai nocive se numără taxa pe forța de muncă și cea pe venituri. O mare realizare o reprezintă faptul că România a introdus o taxă unică. Taxele indirect și pe proprietăți imobiliere sunt cele mai puțin dăunătoare”, a menționat el.

Potrivit lui Leszek Balcerowicz „ Cu privire la sistemul financiar, această strategie de tip win-win trebuie aplicată în urma analizării ofertelor și a cererilor de creditare. Astfel de jucători, ar fi bine să comunice societății și politicienilor despre ceea ce este corect pentru economie, luând în cosiderare sectorul bancar, independent”.

În această privință, potrivit fostului guvernator, ar trebui identificate toate reglementările politice și comportamentele birocratice pe care sistemul bancar  cheltuie inutil, într-o estimare cantitativă. Impedimentele, între timp reduse sau eliminate, sporesc încrederea clienților fiindcă riscurile creditării se reduc.

„Să nu luăm aminte exemplele proaste in țările mai avute, nici de la economiștii acestor state care promovează stimulentele fiscale și demonizează politica de austeritate. Pentru a ne concetra pe creșterea de lungă durată, este necesar să ne uităm la estimările legate de rata ocupării, de investițiile private și de productivitate”, a mai spus fostul guvernator al NBP.