Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Forbes Woman |
|

Leslie Hawke despre oamenii invizibili

Leslie__credit_Shea_Roggio.jpg
Leslie Hawke, fost jurnalist, s-a hotărât acum 13 ani să rămână în România, unde ajunsese ca voluntar al Peace Corp, deşi a mărturisit că înainte nici nu ştia unde se află ţara noastră. Impresionată de copiii pe care îi vedea pe stradă, a creat alături de Maria Gheorghiu fundaţia Ovidiu Ro. Programul lor, “Fiecare copil în Gradiniţă”, a avut un impact deosebit în 2012: astfel, 85% dintre copiii defavorizaţi care au primit tichete sociale (o sumă acordată familiilor sărace care trimit copiii la grădiniţă) au avut astfel acces la educaţie timpurie, esenţială pentru viitorul lor. Pentru a ţine un copil la grădiniță timp de un an este nevoie de aproximativ 300 de euro. 

Aţi fost jurnalist, dacă ar fi să scrieţi azi despre ceva de actualitate, ce subiect aţi alege? 

Mulți oameni nu au nici cea mai vagă idee despre sărăcia extremă, degradarea și izolarea în care trăiesc foarte mulți români, în zone din mediul rural. Aceste „enclave”, căci cu greu le-am putea numi comunități, sunt ascunse privirilor.  Există o carte foarte frumoasă publicată în America anilor 30 despre o situație similară a unor familii sărace din Appalachia (o zonă montană izolată care traversează Western Virginia, Tennessee și Alabama). Cartea cu titlul „Let Us Now Praise Famous Men" a fost scrisă de James Agee și este ilustrată cu fotografii de Walker Evans. Majoritatea americanilor au fost șocați să vadă ce nivel de trai primitiv au mulți dintre „albi”. Asta a direcționat mai multe resurse și ajutoare în acea parte a țării. Am și eu un vis legat de o asemenea carte în România, despre cei mai săraci oameni care trăiesc aici. Nu despre „țiganii tradiționali”. Despre ei există multe cărți, dar nu ei nu sunt cei mai săraci români. Mulți oameni săraci sunt considerați „țigani” de cătrei cei din jur, dar ei de fapt sunt  respinși de țiganii tradiționali care au, obiceiurile, meșteșugurile, tradițiile lor. Eu vorbesc despre niște oameni practic invizibili, care nici măcar nu au reprezentați în guvern sau în societate, în general.

 

Ce parte din educația  primită în SUA v-a făcut să alegeti calea muncii de caritate?

Interesul și pasiunea mea pentru educație vin de la bunica, o femeie deșteaptă, care a crescut într-o familie foarte săracă și toată viața a regretat faptul că nu a avut acces la educație. Tatăl ei a murit când ea avea 10 ani și familia ei a dus-o de pe azi pe mâine mulți ani de zile. S-a măritat la 16 ani și, la câteva luni după asta, i-a murit tatăl. A moștenit de la el o fermă unde s-a mutat cu familia. Apoi a fost nevoită să amâne, timp de cinci ani, a doua căsătorie pentru ca cele trei surori mai mici ale sale să meargă la colegiul pedagogic. Pentru că erau săraci, s-a gândit că niciun „gentleman" nu le-ar lua de soții, așa că le-a încurajat să studieze pentru o profesie. De fapt, s-au descurcat destul de bine cu mariajul, dar asta poate că a fost tocmai pentru că erau educate! 

Singura cale prin care o societate poate să-și crească PIB-ul este ca cei de la baza piramidei să urce la nivelul următor. Astăzi, un sfert dintre locuitorii săraci sunt lipsiți de această posibilitate. Scopul programului nostru Fiecare Copil in Grădiniță, al Asociației OvidiuRo, este de a deschide o perspectivă pentru copiii foarte săraci, de a le oferi oportunitatea să facă față cerințelor școlii. Dacă nici măcar asta nu reușesc, atunci chiar că nu vor depăși niciodată nivelul de sărăcie în care trăiesc.

Ce-aţi găsit aici, ce v-a făcut să rămâneţi ?

Oportunitatea. Există mulți oameni cu abilitățile și interesul meu pentru cauze sociale în America. Aici însă nevoia de astfel de oameni este atât de mare, încât nici nu a trebuit să caut o direcție, s-a întâmplat să vină de la sine! Apoi am cunoscut-o pe Maria Gheorghiu (cofondatoarea Ovidiu Ro), fără de care nimic din toate astea nu s-ar fi putut întâmpla.

V-aţi păstrat simțul aventurii, acelaşi care v-a adus aici?

Cred că simțul aventurii care m-a făcut să ajung aici a devenit un fel de misiune de a fi aici. Simt că am o responsabilitate față de copiii săraci, de a face tot ce-mi stă în putință pentru ca posibilitățile lor de a avea o viață mai bună decât părinții lor să fie mai mari. Împreună cu Maria Gheorghiu, am dezvoltat un program-model prin care aducem copiii săraci la grădiniță, lucru ce poate contribui semnificativ la reducerea ratei abandonului școlar dacă este implementat la nivel național.

Care este poziția-cheie în administrația publică care v-ar lăsa fără job? Altfel spus, cine ar putea rezolva problemele de care vă ocupaţi la OvidiuRo?

Misiunea Asociației OvidiuRo este de a oferi copiilor foarte săraci un start mai bun în viață prin educație, ca să aibă șansa de a ieși din cercul vicios al sărăciei. Asta ar trebui să fie o parte bună și din misiunea guvernului. Programul Fiecare Copil în Grădiniță este o metodologie prin care comunitățile locale pot să-și educe cei mai săraci copii făcându-i să frecventeze grădinița zi de zi. Scopul nostru este să tranformăm acest program în politică publică, într-un program social de succes, finanțat de stat. Există prea multe programe prost implementate, cum ar fi „Cornul și Laptele”. Când Fiecare Copil în Grădiniță va fi politică publică, eu voi ieși la pensie!  

                     Personal, ce faceţi zilnic la Ovidiu Ro?

Responsabilitatea mea principală este strângerea de fonduri, iar a Mariei coordonarea programului la nivel național. Împreună gândim strategia întregii organizații. În acest moment, trebuie să ne asigurăm că cele 41 de grădinițe în care se desfășoară programul vor primi resursele necesare pentru a aduce la grădiniță toți copiii foarte săraci din comunitatea lor și a-i susține pe toată perioada anului școlar următor. Autoritățile locale asigură costurile pentru haine și rechizite de două ori pe an, iar noi plătim tichetele sociale de 50 de lei pe lună de copil. Până acum am strâns fondurile necesare pentru 1000 de copii, dar mai trebuie să adunăm bani pentru încă 400. Pentru a ține un copil la grădiniță timp de un an, prin programul nostru, este nevoie de aproximativ 300 de euro. Avem mulți susținători printre tinerii români și sperăm ca ei să se alăture campaniei noastre Direct pentru Copii prin care o mică sumă lunară este transferată automat de la individ, prin online banking, către OvidiuRo . Costă numai 25 de euro (50 de lei) pe lună să știi că un copil sărac merge zi de zi la grădiniță datorită ție.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii