Cautare
, Contributor

ForbesLife |
|

Legea stelelor

Dincolo de a fi o activitate relaxantă pentru mulți dintre noi, privitul cerului constituie una dintre cele mai vechi științe, tradusă prin astronomie sau legea stelelor (din grecescul astron – stea și nomos – lege).
INAUGURARE - OBSERVATORUL ASTRONOMIC VASILE URSEANU - BUCURESTI

În orașele mari, aceste corpuri cerești se văd înlocuite de lumina artificială a corpurilor pământești, problemă rezolvată ușor printr-o vizită la observatorul astronomic.

În București, clădirea de pe Lascăr Catargi 27, sub formă de navă, se face responsabilă de posibilitățile cerești pentru care oamenii se aliniază de sute de ori pe zi pentru a le urmări. Observatorul astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ pune în valoare, atât prin instrumente tehnice, oameni de calitate și cea mai recentă expoziție, povestea prin care această instituție a trecut testul timpului.

Invitată de coordonatorul și muzeograful Adrian Șonka să vizionez cea mai nouă expoziție a Observatorului, mă las purtată printre galaxii și planete. Nu durează mult și mă văd intrigată de un dispozitiv prin care pot explora oricare planetă îmi vine la îndemână.

„Hai pe Lună!“ mă îndeamnă muzeograful, ca după câteva secunde să îmi arate singurul crater de pe Lună botezat după un român: Spiru-Haret.

„Mi-am construit casa în formă de yacht, având o cupolă de observator, ca în același timp, când fac observații cu luneta, să am senzația că plutesc pe mare“, declara amiralul Vasile Urseanu.

Citește și Australia se dezvoltă prin cultură

Observatorul astronomic se bucură de o istorie aleasă, începută de amiralul Vasile Urseanu în 1910, concepând clădirea pentru a se bucura de un observator particular, alături de alți pasionați, precum Victori Anestin sau Rosetti-Bălănescu. În decursul anilor aceasta a fost donată municipiului de către Jeanne Urseanu, soția amiralului, ca să adăpostească pentru o perioadă și Pinacoteca.

După ce timp de doi ani a fost închisă pentru îmbunătățiri, a fost deschisă iarăși în 2016, descoperind o expoziție neobișnuită, noi aparate și un planetariu, însoțite de prezentările muzeografilor pentru a completa experiența. Acestea sunt adunate cu un orar binevoitor, care se extinde până aproape de ora 22:00, tocmai pentru a valorifica timpul oamenilor după serviciu.

Dincolo de frumusețea și spectaculozitatea acestei meserii, aflu că există, ca în orice domeniu, un cadru privat alcătuit din nopți nedormite, observarea continuă a fenomenelor și asumarea unui program delicat. Pasiunea stă la baza descoperirii cosmosului, care se poate naște fie din cărțile SF, ca în cazul muzeografului Adrian Șonka, fie printr-o întâmplare norocoasă, ca în povestea colegei dumnealui, Elisabeta.

Ambii se pun de acord că în această meserie observarea este esențială, chiar și pentru începători. Îmi povestesc cum tehnologia a luat ochii tinerilor astronomi, încercând să sară peste o etapă esențială: observarea cu ochiul liber.

Cerul este cel mai bun învățător, aceasta este lecția pe care am învățat-o în minutele petrecute la Observatorul Astronomic, care accentueză cât de mici suntem în univers și câte descoperiri se lasă așteptate.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii