
Fiindcă traversăm o perioadă critică, nu pot să încep acest text fără să citez una dintre cele mai cunoscute ziceri care i-au aparținut lui Lee Iacocca: „În momentele foarte stresante și dificile, cel mai bine este să te menții ocupat și să-ți investești atât furia, cât și energia în ceva pozitiv”. Ca să îndulcim un pic situația, Iacocca mai adăuga: „Dacă găsești o mașină mai bună, cumpăr-o”.
Cu o carieră de peste 30 de ani în domeniul auto, Iacocca a fost unul dintre cei mai apreciați oameni de business din America. După ce a scos pe piață modelul Ford Mustang în 1964 (cea mai de succes mașină din istoria Statelor Unite), Iacocca s-a dus la Chrysler, unde a lansat un concept de minivan, cu ajutorul căruia a reușit să convingă guvernul american să împrumute compania cu 1,5 miliarde de dolari, bani absolut necesari pentru a salva Chrysler de la colaps. Iacocca a avut un talent deosebit, care, la moartea sa, în 2019, valora 150 de milioane de dolari.
Dacă vă întrebați care e secretul sau rețeta succesului, răspunsul nu e ușor de găsit. Lee Iacocca este fiul unor imigranți italieni, care s-au mutat în Pennsylvania pentru un loc de muncă în industria siderurgică. Familia s-a mai ocupat de un mic business cu hotdogi. Poate de aici a moștenit Iacocca simțul afacerilor. Se pare că lui Lee nu i-a stat nimic în cale pentru a deveni cel mai bun. A terminat cu lauri liceul, după care Universitatea Leigh, obținând ulterior o bursă la Princeton. Celebritatea lui Iacocca nu s-a limitat doar la zona auto. A scris mai multe cărți care au devenit bestseller; s-a bucurat de succes în afaceri cu restaurante și jocuri de noroc. În 1980, a inițiat un proces de restaurare a Statuii Libertății. Opt ani mai târziu, Iacocca se transformase într-o figură populară pentru președinția SUA, dar a decis să nu intre în cursă.
Conacul lui Iacocca din Los Angeles, construit în stil toscan, se întinde pe o suprafață de aproape 1.000 de metri pătrați. Are cinci dormitoare, opt băi, o cameră de zi și mai multe săli pentru servirea mesei. Patru dintre dormitoare sunt destinate oaspeților și au baie proprie. Nici la capitolul șemineuri casa nu stă rău: cinci în total. Un alt lucru care impresionează sunt terasele largi care se deschid din fiecare încăpere. Și, bineînțeles, o bucătărie complet utilată, în care un chef experimentat poate pregăti mâncăruri care să satisfacă și cele mai pretențioase gusturi. Interiorul este „tapetat” cu materiale lucioase, realizate manual. Totul strălucește și este plin de viață, însă rafinamentul se simte la fiecare pas. Grădinile sunt generoase, cuprinzând vreo 4.000 de metri pătrați. Nu lipsesc piscina, spa-ul și terenurile de tenis.
Un plus al acestei proprietăți este că se află în apropierea celebrului club Bel-Air Country. Iar Lee Iacocca nu s-a ocupat doar de mașini și de afaceri. S-a și distrat. În conacul din California nu au lipsit petrecerile și nici invitații de seamă, precum: Bob și Dolores Hope, Frank și Barbara Sinatra, Priscilla Presley sau Betty White.