Cautare
, Contributor

Artă & Cultură |
|

Led Zeppelin câștigă procesul de drepturi de autor pentru hitul Stairway to Heaven

Curtea Supremă din SUA a respins procesul dintre formațiile Spirit și Led Zeppelin, care își dispută drepturile de autor asupra piesei Stairway to Heaven.  
 aboneaza-te
***FILE PHOTO*** Led Zeppelin Score Win In Stairway To Heaven Legal Battle. Led Zeppelin In San Francisco At The Herb Greene Studio 1969. Credit: 4324424Globe Photos/MediaPunch

Decizia Curții Supreme menține în vigoare hotărârea Curții de Apel care stipula că Led Zeppelin nu a copiat acordurile introductive ale piesei Stairway to Heaven după melodia Taurus, compusă în 1968 de formația Spirit.
Acordurile piesei Taurus, scrise de Randy Wolfe, leaderul formației Spirit, seamănă cu pasajul introductiv de la Stairway to Heaven, cel mai cunoscut cântec al trupei Led Zeppelin, fondate în 1968, la Londra, de Jimmy Page (chitară solo), Robert Plant (chitară, voce), John Paul Jones (chitară bas, clape) și John Bonham (tobe). Potrivit estimărilor industriei muzicale, Stairway to Heaven a generat venituri de peste 500 de milioane de dolari.
Procesul a fost intentat în 2014 de Michael Skidmore, un reprezentant al fundației care patronează drepturile de autor ale lui Randy Wolfe, care i-a acuzat pe Jimmy Page și Robert Plant că au furat de la Spirit pasajul introductiv de chitară de la piesa Stairway to Heaven. Led Zeppelin a câștigat bătălia juridică în 2016, dar cazul a fost redeschis în octombrie 2018, după ce un complet de trei judecători a apreciat că în primul proces juriul a fost indus în eroare.
„Chiar dacă inițial a părut o luptă cu morile de vânt, procesul a ajuns să fie reprezentativ pentru unele dintre cele mai contestate chestiuni din legislația muzicală în vigoare – ce anume acoperă drepturile de autor ale cântecelor vechi, și dacă drepturile de autor pot fi reclamate și pentru secvențe scurte de note”, notează New York Times.
Curtea de Apel a spus că, atunci când vine vorba de „lucrări care implică elemente generice”, li se aplică doar un nivel minim de drepturi de autor, și că un eventual reclamant trebuie să demonstreze că opera lui este „practic identică” cu cea pe care o reclamă. Această motivare îi pune în dificultate pe cei mai mulți dintre reclamanții din procesele care au ca obiect drepturile de autor. De asemenea, judecătorii au admis și faptul că ambele cîntece, fiind compuse în 1968 (Taurus), respectiv 1971 (Stairway to Heaven), intră sub incidența Legii drepturilor de autor din 1909, care protejează „muzica scrisă pe hârtie” – cântecele transpuse pe portativ (legea din 1976 protejează înregistrările muzicale); potrivit legii din 1909, doar materialul trimis în mod expres la Oficiul Drepturilor de Autor, denumit „copie depozitorie”, este protejat. Pentru Taurus a fost trimisă doar o „schiță” a cântecului, probabil una dintre primele versiuni, ceea ce înseamnă că notele existente pe varianta finală a cântecului nu erau acoperite de copyright.
„Avem de-a face cu o victorie a unei industrii de multe miliarde de dolari împotriva creativilor”, spune avocatul lui Skidmore și al trupei Spirit, citat de revista Rolling Stone. „Personal, îmi place Led Zeppelin, dar au câștigat prin prisma unei tehnicalități… De fapt, au furat piesa aceea. Sunt cei mai mari hoți de artă din toate timpurile și astăzi au scăpat din nou”.
Decizia Curții Supreme a avut un impact imediat asupra lumii muzicale, unde se consideră că ea este în avantajul muzicienilor și al caselor de discuri. În siajul acestei hotărâri, un tribunal federal a anulat un verdict care o punea pe artista Katy Perry să plătească 2,8 milioane de dolari daune pentru că a folosit o succesiune de opt note dintr-un psalm, anunță CNN.

Stairway to Heaven
a fost scris de Jimmy Page și Robert Plant pentru cel de-al patrulea album al formației Led Zeppelin. Cântecul a fost unul dintre cele mai solicitate hituri la radioul american în anii ’70, deși melodia nu a fost niciodată produsă acolo ca single. Revista Rolling Stone plasează piesa pe locul 31 în Topul 500 al celor mai importante cântece, iar televiziunea muzicală VH1 a inclus-o în Topul 100 al celor mai bune cântece rock.

Trupa Led Zeppelin a fost una dintre cele mai inovative și influente formații rock. În 1978, ]n urma decesului accidental al bateristului John Bonham după o sesiune de repetiții în West Oakley, Marea Britanie, ceilalți trei membri decid să desființeze formația. Trupa s-a reunit pentru superconcertul  Live Aid în 1985, și în alte câteva ocazii, însă performanțele au fost departe de a fi satisfăcătoare.
Led Zeppelin a reușit să susțină un spectacol aclamat de critica muzicală abia în 2007, când formația s-a reunit din nou – cu Jason Bonham, fiul lui John, la tobe – pentru concertul tribut în memoria lui Ahmet Ertegun, fondatorul casei de discuri Atlantic.
Potrivit datelor Recording Industry Association of America (RIAA), Led Zeppelin a vândut 115 milioane de albume în toată lumea, fapt care o plasează în poziția a treia în topul celor mai bine vândute trupe, după Beatles și Eagles.

Foto Profimedia

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii