Cautare
, Contributor

Specialist în comunicare și marketing. Analizează universul consumatorilor pornind de la insight-uri din studii sociologice, psihologice și antropologice.

Lifestyle |
|

Lecţiile rivalității dintre femei

Prima ploaie de noiembrie m-a prins meditând printre aburii unui ceai de ghimbir la toate rivalităţile și tensiunile care apar între noi, femeile.
Olivia Petre_new febr 2018_tanned

Încă ne grăbim să ne judecăm înainte să ne cunoaștem. Încă ne place să ne criticăm kilogramele înainte să ne întrebăm despre sănătate. Încă ne împărţim respectul în funcţie de ce genţi purtăm pe umăr și nu în funcţie de câtă iubire purtăm în suflet. Încă ne place să insistăm asupra a ceea ce cealaltă nu are, nu poate sau nu știe înainte să o recunoaștem pentru ceea ce este. Încă ne victimizăm și ne declarăm rivale înainte să acceptăm că avem vulnerabilităţi și păcate comune. Încă vedem în fiecare zâmbet mai mult ameninţarea unei aventuri decât oportunitatea unei interacţiuni. Încă ne simţim mai comod să găsim ceva prin care cealaltă este mai prejos decât noi înainte de a o gira ca prietenă sau ca angajată de încredere. Încă preferăm să ne excludem dintr-un cerc comun decât să dăm șansa alteia de a străluci mai mult.

Încă preferăm să fim fiecare mai puţin decât să fim mai mult și mai divers împreună. Ce păcat!

Da, știu că istoria ne dă motive să fim precaute și știu că multe prietenii pecetluite pe Facebook cu #BFF se termină cu #never #again în realitate. Chiar o astfel de real story despre care se povestea în familie mi-a rămas în minte și acum. Două colege de bancă și cele mai bune prietene din copilărie trebuiau să dea împreună primul examen pentru un nou post. Și-au dat întâlnire într-o staţie de autobuz. O staţie în care una din ele a așteptat-o mult și bine pe cealaltă. Până a înţeles că prietena ei cea mai bună era deja în sala de examen pentru că luase un taxi. Și poate din același motiv și examenul… Iar când trăiești experienţe atât de interesante, e foarte tentant să-i dai dreptate criticului cultural H.L. Mencken… el definea un misogin drept „acel bărbat care urăște femeile la fel de mult precum se urăsc ele între ele de obicei”.

Despre rivalitatea dintre femei s-a scris mult, dar s-a studiat puţin… Teoria evoluţionistă ne arată de ce concurenţa intrasexuală se dispută mai ales în jurul acelor trăsături care ne fac mai atractive în ochii sexului opus: de-a lungul istoriei, atragerea și păstrarea unui bărbat capabil să ofere resurse și protecţie au fost cele mai bune metode de a asigura supravieţuirea într-un mediu plin de pericole. Dar dacă acesta a fost începutul „războiului”, evoluţia socială și emanciparea nu au adus deloc sfârșitul lui. Stereotipul rivalităţii feminine e astăzi la fel de viu și de satirizat în majoritatea culturilor.

În naivitatea mea asumată, mă gândesc cum ar fi dacă ne-am detașa tot mai mult de matematica nesănătoasă care ne face să numărăm atuurile „celeilalte”, pentru ca apoi să încercăm să le egalăm. My guess is… that’s where the magic kicks in. Pentru că am avea atâtea lucruri de învăţat, mai ales de la presupusele marile noastre „rivale”.

Și spun asta cu un zâmbet de recunoștinţă pentru că am avut un an frumos și plin. Plin inclusiv de femei uimitoare, care m-au ajutat să îmbătrânesc puţin și în sensul înţelept al cuvântului.

Unele extraordinar de creative, care și-au rescris cariera și viaţa din mijlocul dramei. Am învăţat de la ele o lecţie despre reinventare. Altele extraordinar de frumoase, pe care am învăţat să le admir fără a intra în vreo comparaţie cu propria mea imagine. Altele extraordinar de feminine. Am înţeles că a fi frumoasă (în sensul propriu și neinfluenţat de make up, botox sau photoshop al cuvântului) a fost și va rămâne mereu un privilegiu. Al altora . Dar e departe de a fi un merit. A fi feminină însă… acesta e marele merit și marea noastră lecţie. Și dacă suntem atât de înţelepte încât să dăm jos lentilele ultracompetitive pe care le purtăm, vom începe să vedem în jur femei de la care putem învăţa.

Povești urâte se vor găsi întotdeauna. Dar, call me a fool, eu cred că pentru fiecare dintre ele există o poveste despre prietenie și inspiraţie între femei. Și dacă pentru unele nu există încă, ce-ar fi să o scriem chiar noi?

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii