FacebookTwitterLinkedIn

Jacopo Murzi, Managing Director Johnson&Johnson România

Forbes: Trei lecţii pe care le-aţi învăţat din criza economică din România, în perioada 2008 – 2014?

Jacopo Murzi: Există o nevoie clară și stringentă de a privi și dincolo de granițele țării în care îți desfășori afacerea. Luând acest aspect în considerare, pornind de la ce se întâmplă și în alte țări, devii mai bine pregătit în perioada premergătoare unei crize. Ce s-a întâmplat recent în Europa a avut caracteristicile unui efect de domino.

Pe de altă parte, în prezent, ne bucurăm de indicatori macroeconomici (ex: PIB, dar nu numai) mai buni. Cu toate acestea, mediul de afaceri are încă un grad scăzut de predictibilitate. Astfel, sustenabilitatea rămâne încă un aspect discutabil.

O lecție care se reconfirmă după fiecare criză este reprezentată de valoarea capitatului reputațional al unei companii. Reputația reprezintă baza tuturor afacerilor de succes. De ce? Pentru că îți este mult mai ușor să-ți revii după o criză dacă angajații, partenerii, clienții, distribuitorii, autoritățile au încredere în modul în care tu conduci o afacere, în produsele tale, în procesele tale.

Pentru mine, reputația trebuie să reprezinte o investiție pe termen lung pe care orice companie ar trebui să și-o asume ca atare.

CITEȘTE OPINIA LUI MONICA FALTISKA (GSK)!