Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Lideri |
|

Lecții pentru 2021 – Sebastian Ring (Farmexim – Help Net): „Accentuarea inflației, extinderea blocajului financiar și creșterea șomajului vor reprezenta importante provocări pentru mediul de afaceri în 2021”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2021.
Sebastian Ring_Farmexim

Sebastian Ring, Managing Director Farmexim / Help Net

Forbes: Cum apreciați într-un singur cuvânt evoluția companiei/grupului pe care o/îl conduceți în anul 2020? Acum, la final de an, cum arată realizările în raport cu obiectivele de la începutul anului? Cum a influențat pandemia afacerea pe care o conduceți? Dar domeniul în care activați?

Sebastian Ring: Principala noastră prioritate este sănătatea oamenilor. Noi, ca furnizor de servicii integrate de sănătate, înțelegem foarte bine importanța rolului pe care îl avem în societate, de aceea, în contextul epidemiei de coronavirus, încă de la primele semne de criză, echipa noastră a făcut eforturi pentru a menține fluxul de livrare astfel încât traseul medicamentului până la pacient să nu fie întrerupt. Răspândirea geografică la nivel național a celor 10 centre de distribuție din rețeaua Farmexim și a celor peste 400 de farmacii din lanțul Help Net, dar și adaptarea rapidă a operațiunilor noastre la situație au fost atuurile care ne-au asigurat în toată această perioadă continuitatea activității în siguranță pentru personalul nostru din depozit, echipele de livrare, farmaciști și pacienți. Am făcut și facem tot ceea ce este necesar pentru a fi în permanență alături de oameni.

La nivel de strategie de vânzări, am luat toate măsurile necesare în vederea asigurării stocurilor de medicamente, atât la nivel de distribuitor, cât și de farmacii, astfel încât pacienții, în special cei cu afecțiuni cronice, să-și poată urma în continuare tratamentul. La începutul acestei perioade, toată piața s-a confruntat cu lipsa echipamentelor de protecție (măști, mănuși, substanțe dezinfectante cu minimum 70% alcool etc.), dar această problemă s-a rezolvat odată cu îmbunătățirea stocurilor la nivel european.

Medicamentele folosite pentru tratarea infecțiilor cu coronavirus se regăsesc și în schemele de tratament ale altor pacienți cu afecțiuni cronice, iar obiectivul nostru principal este să oferim tuturor pacienților din România șanse egale la tratament.

Forbes: Care au fost cele mai importante lecții de business și la nivel personal pe care le-ați învățat în pandemie?

Sebastian Ring: Pandemia ne-a învățat pe toți să ne adaptăm din mers la o situaţie de criză pentru care nu eram pregătiţi și la un nivel de presiune nemaiîntâlnit în activitatea noastră până acum. A fost şi este în continuare nevoie de decizii rapide, luate în timp real.

De asemenea, am înţeles cât de importantă este transparența în astfel de situaţii și ne-am reconfigurat strategia de comunicare internă, crescând nivelul de implicare a managementului și găsind noi soluții de transmitere a mesajelor noastre, menținând astfel echipa permanent informată.

Am învăţat să gestionăm altfel timpul şi resursele, să ne creștem eficiența, să ne folosim la maximum de tehnologie, și să ducem, până la urmă, businessul la nivelul următor de profesionalism şi responsabilitate.

 

Forbes: Traversăm o perioadă în care unul dintre actorii principali a fost statul/autoritățile. Cum apreciați prestația autorităților române în această perioadă?

Sebastian Ring: Având în vedere circumstanțele dificile care survin din a avea un guvern fără majoritate în parlament, aș considera că autoritățile au avut o bună prestație în această perioadă. Măsurile pentru prevenția răspândirii COVID-19 au fost luate rapid și, astfel, România a avut o evoluție mai bună a numărului de cazuri de COVID-19 în comparație cu alte țări. Bineînțeles, este ușor să ai o opinie înțeleaptă post-factum, dar cred că anumite decizii ar putea fi îmbunătățite, cum ar fi, de exemplu, nenecesara închidere a tuturor magazinelor.

Epidemia cauzată de coronavirus este un șoc major pentru economia românească și mondială. Toate statele, printre care și România, au adoptat deja măsuri sociale, bugetare, politice și de asigurare a lichidității, pentru a spori capacitatea sistemelor lor de sănătate și pentru a le oferi ajutor cetățenilor și sectoarelor afectate în mod deosebit.

Se tot discută, în spațiul public, de soluțiile pentru reducerea deficitului bugetar uriaș cu care guvernul va intra în 2021, despre creșterea fiscalității, despre deprecierea monedei naționale, care ar putea crea mari dificultăți mediului de afaceri. Sperăm însă că vom asista la o perioadă de reviriment economic, generată, în principal, de revenirea consumului, dar și de măsurile economice luate de autorități.

În varianta optimistă, 2021 ar putea reprezenta o perioadă de creștere economică, stimulată inclusiv de eficacitatea mult-așteptatului vaccin anti-COVID-19.

 

Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Sebastian Ring: Traversăm un moment sensibil pentru noi, ca oameni, dar și pentru mediul de business. Această criză a adus la suprafață o serie de provocări la un nivel fără precedent și a impus schimbări rapide în modul nostru de a ne mișca, de a interacționa sau de a ne desfășura activitatea. Ne vom concentra și de acum încolo pe sănătatea și bunăstarea semenilor noștri.

Vom încerca, în activitatea noastră, să atingem excelența operațională și să ne sporim apropierea față de clienții și pacienții noștri, prin produse și servicii noi. În plus, ne vom concentra atenția și pe avantajele pe care ni le oferă digitalizarea și tehnologia pentru a depăși perioada de criză, pentru a-i reduce, cât de mult posibil, impactul și pentru a facilita pacienților români accesul la tratamentul corect.

 

Forbes: Care considerați că este cea mai mare provocare la nivel mondial în anul 2021?

Sebastian Ring: Marea provocare a anului următor va fi depășirea pandemiei prin vaccinarea unei mari părți a populației și apoi lupta cu criza economică produsă de pandemie. Accentuarea inflației, extinderea blocajului financiar și creșterea șomajului vor reprezenta importante provocări pentru mediul de afaceri în 2021.

(8 decembrie 2020)

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii