FacebookTwitterLinkedIn

Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România și Croația

Forbes: Cum apreciați, într-un singur cuvânt, evoluția companiei/grupului pe care o/îl conduceți în anul 2020? Acum, la final de an, cum arată realizările în raport cu obiectivele de la începutul anului? Cum a influențat pandemia afacerea pe care o conduceți? Dar domeniul în care activați?

Cosmin Vladimirescu: Într-un singur cuvânt – agilitate.

Am început anul cu un anumit plan de activități pe care l-am reconfigurat și optimizat din aproape în aproape, odată cu apariția pandemiei, pentru a răspunde nevoilor clienților, consumatorilor și partenerilor noștri. Cifrele Mastercard pentru această perioadă arată că plățile digitale au înregistrat o creștere uriașă, indiferent dacă ne referim la cele fizice sau online, în timp ce numărul retragerilor de la bancomat s-au majorat cu doar 7% din iunie 2019 până în iunie 2020.

România este înaintea altor țări din regiune, peste 9 din 10 tranzacții cu carduri Mastercard fiind contactless, în timp ce, în Europa, 75% din totalul de tranzacții efectuate cu carduri Mastercard sunt contactless.

Am văzut, de asemenea, un avans spectaculos în ceea ce privește plățile realizate prin intermediul portofelelor digitale, cu o creștere de 145% în perioada februarie-septembrie 2020, în contextul în care 85% dintre cardurile Mastercard și Maestro au la dispoziție din partea băncilor un portofel electronic.

În ceea ce privește plățile online, conform datelor, anumiți comercianți au înregistrat creșteri de peste 50% a ratei de penetrare a cardului în comenzile online, în timp ce Mastercard a observat o dublare a ratei de creștere a tranzacțiilor online.

Forbes: Care au fost cele mai importante lecții de business și la nivel personal pe care le-ați învățat în pandemie?

Cosmin Vladimirescu: În această perioadă dominată de incertitudini, temeri și distanțare, ni s-a demonstrat că putem fi mai responsabili, mai solidari și mai apropiați decât ne-am fi imaginat.

Am văzut cum oameni, companii și instituții s-au mobilizat în timp record pentru a duce o luptă susținută pentru combaterea efectelor negative. Mastercard s-a implicat activ încă de la debutul pandemiei, fiind prima companie care s-a alăturat demersului Asociației Dăruiește Viață, printr-o contribuție de 100.000 de euro.

La scurtă vreme am susținut inițiativa #ACUM, dezvoltată de KANE, prin care au fost livrate peste 45.000 de porții de mâncare personalului medical și persoanelor vulnerabile. Ulterior am colaborat cu stațiile de alimentare OMV Petrom pentru a livra 22.000 de pachete cu mâncare către cadrele medicale din 5 spitale din București și Ploiești și, nu în ultimul rând, ne-am alăturat campaniei Donează pentru linia întâi, dezvoltată de eMAG, Banca Transilvania, Bitdefender și Mobexpert, cu o donație totală de peste 880.000 de lei.

În același timp, am realizat că suntem norocoși că trăim în aceste vremuri, în care putem apela la tehnologie și diverse instrumente pentru a acționa rapid, atunci când este nevoie, dar și pentru a rămâne conectați cu cei dragi sau cu partenerii și clienții noștri. Însă, mai important decât atât, mi s-a reconfirmat faptul că, mai ales într-o perioadă plină de provocări, colaborarea este esențială pentru a reuși să construim un viitor mai bun.

Forbes: Traversăm o perioadă în care unul dintre actorii principali a fost statul/autoritățile. Cum apreciați prestația autorităților române în această perioadă?

 Cosmin Vladimirescu: Consider că autoritățile au depus eforturi considerabile în sensul avansului în digitalizarea și optimizarea relației cu cetățenii. De exemplu, ca urmare a colaborării dintre echipele ANAF, ADR și APERO, cu sprijinul Mastercard, acum putem efectua multiple operațiuni pe platforma ghiseul.ro, pe care noi am susținut-o încă de la lansare.

Mai mult, în urmă cu șase luni, ghiseul.ro a simplificat procedura prin care românii plătesc obligațiile datorate prin Declarația Unică, iar în curând, vom putea efectua o plată pentru orice serviciu pe care cetățenii îl au de plătit în raport cu statul, propulsând, astfel, digitalizarea României cu cel puțin un pas înainte.

Desigur, este nevoie în continuare de investiții pentru dezvoltarea unor soluții și procese adaptate vremurilor și aliniate cu standardele europene, iar Mastercard rămâne un partener deschis și implicat în acest sens.

Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Cosmin Vladimirescu: Viziunea Mastercard este de a conecta consumatorii cu cele mai rapide, simple și sigure metode de plată și, totodată, de a contribui, cu fiecare inițiativă, serviciu sau produs, la construirea unui viitor mai bun. În 2021 vom continua să construim pe principalii piloni strategici: inovație, siguranță și securitate, alături de educație și incluziune financiară.

Forbes: Care considerați că este cea mai mare provocare la nivel mondial în anul 2021?

 Cosmin Vladimirescu: Din informațiile și estimările comunicate de autorități și medici până acum, pandemia va continua să influențeze mersul lucrurilor în 2021, mai cu seamă în prima parte a anului. Un aspect care poate influența scenariul din 2021 este disponibilitatea și gradul de adopție a unor vaccinuri omologate.

Evoluția epidemiei este corelată cu efectele economice resimțite atât la nivelul puterii de cumpărare a populației, cât și la nivel general, în condițiile în care anumite sectoare au înregistrat deja pierderi însemnate, iar unele industrii nu sunt nici acum operaționale pe deplin.

(9 decembrie 2021)