FacebookTwitterLinkedIn

LAURA COSOI, actriță: „Ca părinte, am învățat să am răbdare“

Cele mai valoroase lecții le-am primit de la copiii mei, începând cu Rita, care – iată! – crește atât de frumos. Prima lecție, aș spune, este că întotdeauna copiii învață cel mai ușor prin puterea exemplului. Degeaba îi ceri copilului să nu stea pe telefon, tabletă sau televizor dacă tu asta faci continuu.

Ca părinte am învățat să am răbdare. Mi se pare foarte important să nu reacționezi impulsiv în momentele dificile, ci mai degrabă să încerci să-ți dai seama ce-l supără cu adevărat pe copil atunci când plânge sau se comportă urât. Cel mai probabil îi este foame, somn sau are o altă nevoie.

În egală măsură, mi se pare esențial ca micuțul să aibă limite. Să știe că sunt lucruri care pur și simplu nu se pot face. Să primească un NU, pe care să i-l explici, desigur, dar să îl primească. Consecvența e o altă lecție importantă. Atât eu, cât și Cosmin, am învățat să fim consecvenți și pe aceeași lungime de undă în interacțiunea cu copiii noștri, Rita și Vera.

BOGDAN MIU, MC: „Fetița mea a dus cunoștințele mele despre iubire la un alt nivel“

Sunt tatăl Sarei de 5 ani, deci pot spune că am intrat în clasa a V-a și în fiecare zi mai învăț ceva nou. Sara a făcut ca familia noastră să devină completă și a dus cunoștințele mele despre iubire la un alt nivel. Legătura dintre o fetiță și tatăl ei este cea mai sinceră formă de iubire posibilă și îi mulțumesc pentru că am reușit să cunosc acest sentiment.

Ca tată de fată, am mai învățat că nu există o limită a nuanțelor de roz și că atunci când crezi că o colecție de păpuși este completă, o alta abia așteaptă să intre în casă. Recunosc că nu mă confrunt cu problema de a călca pe piese mici Lego, în schimb simt în talpă fiecare accesoriu din viața glamour de zi cu zi a păpușilor din casa noastră.

Ultima lecție despre care vreau să vorbesc este cea a comunicării. Copiii sunt mult mai inteligenți decât putem noi estima, iar memoria lor este ca un stick USB proaspăt formatat. Așa că au loc să salveze orice detaliu și discuție pe care o au cu noi. Să-i ajutăm să salveze cât mai multe amintiri frumoase și discuții constructive!

GABRIEL COVEȘEANU, actor & manager Teatrul Ion Creangă: „Trebuie să ai și să-i dăruiești copilului din răbdarea ta“

Actoria și munca în televiziune te obișnuiesc cu multe lucruri. Înveți că trebuie să ai mai mult decât pasiune; trebuie să fii animat de dorința ca totul să fie ireproșabil. În același timp, înveți și că oricând poate să apară neprevăzutul de care te ferești cu orice preț. Dar înveți să-i faci față. Având această experiență, te gândești că nimic nu te poate surprinde. Iar apoi devii părinte și îți dai seama că s-ar putea să te fi înșelat.

Ce m-au învățat fiii mei în acești ani de când am devenit, înainte de toate, tată? Că trebuie să ai răbdare. Și nu mă refer la acea răbdare pe care ne-am obișnuit să o exersăm în situații sociale, ci mai degrabă la un exercițiu de reziliență pe care doar părinții îl înțeleg pe deplin.

Trebuie să ai și să-i dăruiești copilului din răbdarea ta – răbdarea de a-l lăsa să exploreze lumea pentru a-și găsi drumul: să-i oferi cât mai multe experiențe, dar să-i lași spațiul să descopere ceea ce-i place și timpul necesar să facă asta în ritmul lui. Răbdarea de a înțelege că ceea ce își dorește nu va coincide întotdeauna cu ce ți-ai dorit tu pentru el – și de a-l lăsa să greșească uneori, pentru a învăța pe cont propriu, deși nu este nimic mai greu. Și apoi mai este răbdarea pe care trebuie s-o cultivi față de tine, ca părinte, atunci când înțelegi că oricât de mult te pregătești pentru ca totul să iasă perfect în relația cu copilul, nu vei avea întotdeauna cea mai bună soluție la îndemână pentru neprevăzut. Și e în regulă. (Foto: Oana Radu Turcu)