Cautare
, Contributor

Partener Platypus Group

Opinii |
|

Lecții de leadership din handbalul românesc

6 iunie 2015, Krajlevo (Serbia). Este minutul 47 al meciului Serbia - România și, la o fracțiune de secundă după ce a reușit o nouă intervenție de senzație, apărând o lovitură de la 7 metri, Paula Ungureanu se prăbușește ca secerată la pământ.
 aboneaza-te
Lorand_Balint.JPG

Genunchiul drept s-a auzit trosnind și Paula se zvârcolește pe jos de durere.

L-a auzit Paula, l-au auzit celelalte jucătoare, l-au auzit cei din stafful tehnic, cei din sală și, într-un fel, l-au auzit toți românii din fața televizoarelor.

Plânsul în hohote al Paulei, o jucătoare obișnuită să încaseze într-un meci lovituri dintre cele mai dure, fără să clipească, amplifică senzația de durere pe care o resimte toată lumea.

Cei doi medici aleargă la Paula și încearcă să-i calmeze durerile sub ochii disperați ai jucătoarelor României, care fac cerc în jurul ei parcă s-o protejeze de o amenințare nevăzută. Paula este o prietenă pentru celelalte jucătoare și stâlpul apărării echipei României. Continuă să se zvârcolească și să plângă în hohote pe parchet. Fiecare jucătoare știe ce înseamnă un genunchi care trosnește, durerile care îl însoțesc și consecințele care pot fi devastatoare pentru cariera unui jucător.

Este momentul în care Tomas Ryde, antrenorul naționalei României, simte situația critică și decide să încalce regulamentele. El intră hotărât pe teren și le vorbește fetelor:

 Avem doi profesioniști care știu ce fac și care au grijă de Paula. Este în mâini bune și voi nu puteți ajuta cu nimic. Voi trebuie să vă concentrați pe meci, pe ceea ce aveți de făcut pe teren! Focus! Mai avem 13 minute care pot echivala cu un succes al nostru sau cu un eșec. *

Se uită în ochii fetelor și le transmite calm, concentrare, apoi le explică ceea ce trebuie să facă fiecare. Și ce nu trebuie să facă: să dubleze inutil efortul echipei care are grijă de Paula.

Pentru gestul său, arbitrii au taxat România cu eliminare de 2 minute. O eliminare care, pe termen scurt, a însemnat că a trebuit să ne descurcăm în inferioritate numerică. Dar care, pe termen lung, s-ar putea să ne fi ajutat să câștigăm detașat meciul din Serbia și, mai apoi, calificarea pentru a 22-a oară la un Campionat Mondial eliminând vicecampioana mondială en-titre.

Un lider trebuie întotdeaua să aibă imaginea de ansamblu, să simtă când situația este grea, să nu-și piardă cumpătul și să știe să păstreze focusul echipei pe obiectivele sale majore. Chiar și în plină criză, trebuie să știe să delege corect responsabilitățile și să dea direcție fiecărui membru al echipei. Să prioritizeze câștigul pe termen lung versus eventualele mici pierderi de pe termen scurt.

* Vorbele antrenorului Tomas Ryde sunt redate în acest text cu aproximație. Totuși, aceasta este esența ideilor transmise jucătoarelor de către antrenor.

 Post-Scriptum

Și în afaceri, de foarte, foarte multe ori în momentele grele în care ceva negativ se întâmplă pe neașteptate, echipele se defocusează de pe proiecte, toată lumea încearcă să intervină să rezolve problema, toți se aruncă asupra situației dezbătând, analizând, făcând lucruri peste lucruri. Se discută soluții, vinovății, se consumă energie enormă pe subiect. De cele mai multe ori total inutil – ba chiar încurcând membrii echipei care încearcă să rezolve situația.

Sunt momentele în care liderii trebuie să-și asume rolul de lideri, să se asigure că există resurse alocate pentru rezolvarea situației, dar și că restul echipei își păstrează focusul pe obiectivul mare al proiectului. Să dea direcție și siguranță fiecărui membru al echipei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii