FacebookTwitterLinkedIn

În cea de a patra zi a şcolii de antreprenoriat Start Me Up, participanţii au avut misiunea dificilă de a realiza propriile lean canvass-uri pentru afacerile lor. Ziua a început cu o sesiune de training susţinută de Daniel Ramamoorthy, care le-a prezentat participanţilor conceptul de lean canvass.

Primul pas este definirea problemei existente pe piaţă şi a modalităţilor în care aceasta este rezolvată astăzi, alături de soluţia pe care compania nou înfiinţată o propune. Urmează definirea indicatorilor cheie de performanţă (metricile care vor fi urmărite pentru a înţelege felul cum evoluează business-ul) şi a declaraţiei de valoare adăugată. „E foarte important să înţelegi prin ce te diferenţiezi de competiţie şi care este avantajul tău competitiv, acel lucru care nu poate fi copiat cu uşurinţă de concurenţă”, le-a spus Daniel participanţilor.

Definirea clară a publicului ţintă este esenţială pentru o companie la început de drum şi este unul dintre aspectele cheie ale lean canvass. „Gândiţi-vă la categoriile de public pe care le va adresa afacerea voastră, la clienţi şi la utilizatori. Definiţi apoi profilul primelor persoane care vor utiliza produsul sau serviciul pe care îl oferiţi şi, plecând de aici, identificaţi canalele prin care puteţi ajunge cu uşurinţă la acestea”, a continuat Daniel.

Aspectele financiare nu sunt nici ele neglijate în lean canvass. „Primul pas este să vedeţi care este structura elementelor de cost din compania pe care plănuiţi să o înfiinţaţi: care sunt costurile fixe şi care cele variabile. La final identificaţi sursele de venit şi realizaţi o estimare a veniturilor pentru primul an de activitate”, a încheiat trainerul.

Ziua a continuat alături de Bogdan Iordache (Co-Fondator al How to Web şi TechHub Bucharest), care le-a împărtăşit participanţilor lecţii din experienţa sa de Program Manager al Springboard IoT (program de accelerare britanic adresat start-up-urilor hardware). Echipele participante au învăţat astfel cum să pregătească un pitch de calitate. „Un pitch de calitate este succint şi oferă răspunsuri clare la întrebările esenţiale: De ce? Ce? Cum? Cine?. În plus, trebuie să demonstraţi faptul că afacerea este fezabilă, că există o oportunitate şi că dimensiunea pieţei este suficient de mare. Toate astea, alături de o prezentare de calitate şi o echipă credibilă şi pasionată, sunt ingredientele de succes pentru un pitch”, le-a spus Bogdan participanţilor.

Dragoş Anastasiu (Preşedinte Eurolines şi TUI Travel Center) a venit apoi alături de participanţii şcolii de antreprenoriat Start Me Up pentru a discuta despre antreprenoriat şi a le oferi tinerilor feedback pentru proiectele dezvoltate. „Am construit tot ceea ce am astăzi muncind minim 14 ore pe zi. Antreprenoriatul presupune în primul rând multă muncă. E important să înţelegeţi realitatea şi mai apoi trebuie să vă asumaţi, să faceţi, să vă pese!”, a spus Dragoş Anastasiu. „Pentru oameni cu iniţiativă nu există o ţară mai bună decât România, aşa cum e ea strâmbă! Într-un loc în care standardul este lipsa de profesionalism şi iniţiativă, cei care au aceste valori şi muncesc strălucesc!”, a încheiat antreprenorul.

La finalul zilei, echipa Akcees a organizat o sesiune de mentorat, iar tinerii au primit feedback pentru propriile idei de afaceri de la Dragoş Anastasiu, Bogdan Iordache şi Monica Obogeanu (Director Program Startup Spotlight). Participanţii au continuat să lucreze până târziu în noapte pentru a­-şi definitiva conceptele de business şi a-şi pregăti pitch-ul pentru Demo Day, ultima zi a programului în care vor avea ocazia să îşi prezinte ideile în faţa juriului şi să fie răsplătiţi pentru eforturile depuse.