
Poveştile antreprenorilor invitaţi la ediţia din Constanţa a Caravanei Start Me Up confirmă acest lucru şi confirmă faptul că ideile de afaceri cu potenţial se regăsesc la intersecţia dintre talent, pasiuni şi nevoile pieţei.
La început de iulie, sala de conferinţe a hotelului Ibis din Constanţa a devenit neîncăpătoare pentru tinerii dornici să cunoască antreprenori care au reuşit şi să afle mai multe despre avantajele şi provocările acestui drum. Peste 60 de tineri au răspuns pozitiv invitaţiei echipei Akcees şi au venit la Caravana Start Me Up pentru a cunoaşte alţi tineri cu preocupări şi pasiuni similare.
Invitaţii speciali ai evenimentului au fost Adrian Moga (Fondator şi CEO Snapper.vu), Mălina Ana Chirea (Co-Fondator Institutul pentru Fericire) şi Daniel Dragomir (CEO şi Co-Fondator TechHub Bucharest). Aceştia le-au împărtăşit participanţilor lecţii din propria experienţă şi au vorbit despre ingredientele care nu trebuie să lipsească din reţeta succesului (pasiunea şi proactivitatea sunt cu siguranţă pe această listă).
Invitaţii evenimentului au plecat la drum pe cont propriu deoarece îşi doreau să facă lucruri care să îi reprezinte, în care să creadă şi care să aibă potenţial disruptiv şi puterea de a schimba, în felul lor, lumea. De asemenea, aceştia au fost unanim de acord că accesul la finanţare nu ar trebui să fie o problemă şi afacerile la început de drum ar trebui să utilizeze cât mai puţini bani. „Noi am crescut organic cu banii încasaţi de la evenimentele organizate. Nu începeţi cu mulţi bani din prima pentru că e posibil să îi pierdeţi!”, le-a spus Mălina participanţilor. Sfatul ei a fost confirmat de Adrian Moga, care a pierdut banii investiţi într-un start-up dezvoltat înainte de snapper.vu. „Finanţarea din fonduri proprii este cu siguranţă cea mai bună alternativă şi implică cele mai mici riscuri”, a completat Daniel Dragomir.
Antreprenorii au subliniat de asemenea importanţa echipei pentru reuşita unui start-up. Pentru Daniel Dragomir echipa este esenţială, iar faptul că este înconjurat de oameni care iubesc ceea ce fac este unul dintre factorii care au contribuit la succesul TechHub Bucharest. Povestea Mălinei a întărit această idee: „Unul dintre proiectele mele anterioare a eşuat din cauza echipei nepotrivite. Oamenii sunt extrem de importanţi, căutaţi să aveţi alături de voi oameni cu iniţiativă, oameni mai deştepţi şi mai bine pregătiţi decât voi”. Iniţiativa este factorul cheie şi pentru Adrian, care le-a mărturisit participanţilor că alege în echipa sa oameni care au fost implicaţi anterior în activităţi de voluntariat.
La final, Daniel le-a recomandat tinerilor care îşi doresc să pornească la drum pe cont propriu să facă lucruri în care cred cu adevărat, să fie constanţi în ceea ce îşi doresc şi să înveţe în permanenţă. „Începeţi şi luaţi lucrurile pas cu pas! Nu uitaţi că un elefant se mănâncă bucată cu bucată!”, a concluzionat Mălina Chirea.
Caravana Start Me Up face parte din campania naţională de promovare a antreprenoriatului dezvoltată de organizaţia Akcees. Seria de evenimente continuă în perioada 21 – 27 iulie cu Start Me Up, singura şcoală de antreprenoriat din România în cadrul căreia participanţii formează echipe, generează idei şi dezvoltă concepte viabile de business alături de un trainer internaţional, investitori şi antreprenori consacraţi. La final, echipele îşi validează proiectele dezvoltate prezentându-le în faţa unui juriu de specialitate. Înscrierile la eveniment se realizează online pe site-ul proiectului http://startmeup.ro