Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

SmallBusiness |
|

Lecții de antreprenor. Alexandru Sebastian Sandu, fondator 3D Printare Scanare: Ideea unui business valorează 10%, iar execuția 90%

Alexandru Sebastian Sandu este Managing Partner în cadrul 3D Printare Scanare, companie de proiectare, scanare și printare 3D, și cofondator al Asociației Educație și Progres prin Tehnologie, care își propune să schimbe învățământul românesc. Ce sfaturi are tânărul pentru antreprenorii aflați la început de drum?
086 30 sub 30_Alexandru Sebastian Sandu

Care este parcursul tău profesional? Ce ai făcut până să îți faci propria ta afacere?

Primul job neoficial a fost în perioada liceului, la o sală de Internet și jocuri. Învățam în schimbul 1, de dimineață, deci aveam toată după-amiaza și seara libere. Treceam zilnic pe acolo vreo 2 ore, mă făceam că repar ceva (de fapt dădeam Restart și speram să meargă), mă mai făceam că schimb hardurile între ele, așa treceau zilele. Din salariu nu vedeam mare lucru pentru că lipit de sala asta aveau și un bar, chiar cu ușă între ele. Fast-forward până în anul 3 de facultate, primul job serios, chiar în inginerie în Transporturi (rutier în principal). Câteva proiecte interesante, însă destinul clasic al firmelor mici: a plecat lumea pe rând, nu au înlocuit bine, au murit proiectele. De acolo am plecat la o altă firmă ce activa în domeniul Transporturilor (navale de data asta). Colaborez cu ei și în prezent, ca analist.

Cum s-a născut 3D Printare Scanare SRL? 

3D Printare Scanare a apărut în 2015, după programul România Start-Up, unde timp de 5-6 luni am trecut prin cursuri, scriere plan de afaceri, analize, chinuri, concursuri și emoții până să văd acordul de finanțare semnat. Dorința de a face ceva pe cont propriu apăruse totuși de prin 2013, când am început Masterul, și am realizat că îmi doresc mai mult decât să produc bani foarte mulți pentru alții. În acele timpuri, am trecut împreună cu un coleg de grupă prin mai multe idei, planuri, era vremea când se deschideau parcurile de aventură, ochisem o zonă foarte frumoasă cu potențial foarte mare, găsisem și potențiale surse de finanțare, mergeam chiar spre nivelul de Parteneriat Public-Privat, însă ne-am lovit de clasica întrebare ”și mie ce-mi iese?!?”. Dezamăgiți, colegul până la punctul în care a renunțat la inițiativa de a dezvolta ceva, m-am reorientat spre ceva ce nu implica deloc contactul cu instituțiile statului, în afara de ONRC si ulterior ANAF-ul. Mestecând mai multe idei, și văzând avântul luat de printarea 3D, fiind totuși inginer, am luat decizia să merg în această direcție. Programul de finanțare a venit la momentul potrivit, iar finanțarea de aproape 25.000 de euro mi-a permis să pornesc firma 3DPS, așa cum este mai degrabă cunoscută, sau chiar ”băieții cu printarea 3D”. Ulterior, sesizând și faptul că nu voi face față singur, m-am asociat cu doi colegi de cameră din cămin, cu care mă cunoșteam de când am ajuns în București, pentru că 33% din ceva ce crește e mult mai bun decât 100% din nimic.

Ce parcurs are această afacere?

Acest domeniu încă este un domeniu greu în România, pentru că foarte puțini oameni sunt conștienți în câte domenii îi poate ajuta printarea 3D, și câte nevoi poate acoperi. Însă semnele sunt foarte bune, frecvența solicitărilor este în creștere continuă, cifra de afaceri s-a dublat în 2017 față de 2016, iar 2018 se anunță foarte interesant.

Mai mult, profitând și de faptul că am reușit să creem o reputație bună prin serviciile calitative de proiectare și modelare 3D, scanare 3D și printare 3D, clienții au început să apeleze la noi și pentru proiecte mai complexe, machete masive, proiecte ce implică și robotică, astfel încât cumva forțați am ieșit în afara zonei de confort, dar cu ocazia asta am învățat foarte multe lucruri care vor ajuta la dezvoltarea ulterioară a firmei.

Noi am plecat de la ideea de a oferi servicii calitative în 3 direcții: proiectare/modelare 3D, scanare 3D și printare 3D. Cumva întâmplător, sau din curiozitate/nevoie, sau la cerere, am început să importăm și să vindem echipamente pentru acest domeniu și materiale pentru acest domeniu, să participăm la evenimente private ale diverselor companii sau la evenimente mari din București din domenii variate, să închiriem imprimante 3D, să susținem prezentări pro-bono pentru tinerii din București, în școli/universități sau spații dedicate acestora, plus multe alte lucruri care-mi scapă acum din vedere. Unii ar spune că ne-am diluat, eu îi spun extindere prin experimentare.

Acum, eu mă mândresc cu faptul că refuzăm foarte puține propuneri, comenzi, idei și proiecte, pentru că am reușit să adunăm o rețea de colaboratori pe care îi subcontractăm punctual, astfel încât să putem acoperi nevoile prezentate de orice proiect oricât de complex.

În 2017 ai înființat Asociația Educație și Progres prin Tehnologie. Spune-mi mai multe despre activitatea acesteia. Cine sunt toți fondatorii, de ce ați considerat că este nevoie de o astfel de asociație și ce impact are?

Împreună cu asociații din 3DPS, am început să susținem prezentări pro-bono pentru tineretul bucureștean încă din 2015. Inițial, insistam foarte mult pe printare 3D pentru că acolo aveam expertiză, însă cochetam și cu alte tehnologii inovatoare care ne atrăgeau nouă atenția. În 2017 am luat decizia de a susține aceste prezentări într-un cadru mai reglementat, căutând o formă de organizare care să ne permită să atragem și persoane care să ne ajute în calitate de voluntari sau chiar membri, iar Asociația a fost varianta perfectă.

Într-o țară unde atât de multe lucruri sunt nelalocul lor, iar sistemul educațional (practic unul dintre pilonii unei țări civilizate, împreună cu sistemul medical) este la pământ, noi la rândul nostru fiind complet nemulțumiți de sistemul formal prin care am trecut, am știut că trebuie să facem ceva pentru generațiile viitoare. Ne place să credem că prin discuțiile pe care le purtăm cu participanții, am convins măcar 10 copii să urmeze o carieră în inginerie, și le-am arătat că dacă ești insistent în aplicarea ideilor, se poate reuși chiar și în România.

Știu că aveți două parteneriate strategice cu Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu și cu Universitatea București. Povestește-mi mai multe despre acestea.

Ideea parteneriatelor Asociației a apărut mai mult din necesitate, mi se părea important ca Asociația să își poată lega imaginea de instituții importante de învățământ din București pentru a o ajuta să crească, însă până la urmă am primit mai mult decât ne așteptam inițial. De la susținerea unei serii de prezentări în cadrul acestor instituții, am ajuns să creăm o legătură puternică și să dezvoltăm împreună cursuri coerente și cu întindere mai mare, să ne implicăm împreună într-un proiect de reciclare a plasticului dându-i o nouă formă utilă cu ajutorul imprimantelor 3D, angrenând copiii și studenții în acest proces, să punem la comun resursele pentru organizarea unor evenimente care să includă concursuri tehnice între elevi/studenți și conferințe tehnico-antreprenoriale, plus multe alte activități aflate acum în curs de organizare sau plănuire. Parteneriatele nu sunt limitate la cele două instituții, între timp demarând și altele, și suntem deschiși pentru orice discuție în această direcție.

Ce planuri aveți pentru 2018? Atât din punctul de vedere al companiei, cât și al Asociației.

Pe plan antreprenorial, 2018 a debutat cu semnarea actelor în cadrul programului StartUp Nation 2017, prin intermediul căruia vom produce propriile produse cap-coadă în vederea integrării inclusiv în magazine online, nemaifiind necesar să externalizăm anumite părți ale procesului tehnologic. Practic, aceasta a fost ținta și acesta este marele câștig, nu vom mai depinde pentru unele proiecte și comenzi de alte persoane/firme pentru a le duce la capăt. De asemenea, pentru a păstra trendul, 2018 va trebui să dubleze cifra de afaceri din 2017, un obiectiv îndrăzneț dar realizabil, fiind deja în grafic cu acest plan.

Din punct de vedere al Asociației, planurile pentru anul 2018 includ stabilirea cât mai multor parteneriate cu instituții de învățământ de renume, organizarea cât mai multor concursuri tehnice pentru elevi și studenți și a conferințelor cu speakeri din zona tech care au reușit să dezvolte și să lanseze minim un produs pe piață, și cel mai important, creșterea rețelei de colaboratori care să participe și să susțină prezentări pentru a forța ieșirea în afara granițelor zonei București-Ilfov.

Plănuiești să te implici și în alte activități/afaceri pe viitor?

Desigur, în paralel cu activitățile prezente și curente, urmăresc cu interes programul România StartUp Plus, cu ajutorul căruia doresc să dezvolt o nouă linie de business împreună cu colegii de la 3D Printare Scanare și Asociație, precum și lansarea unei noi idei la nivel național împreună cu fratele meu. Pentru această ultimă idee, voi căuta și investitor privat, pentru că potențialul de creștere și scalare este enorm. Cred că o dată ce prinzi gustul acestei vieți, este foarte greu să stai potolit, și sunt convins că nu mă voi opri prea curând. De asemenea, mi-ar plăcea foarte mult să ajung la nivelul la care să pot investi în ideile altora, pentru că în ultimii ani am văzut foarte multe idei din partea unor echipe cu potențial foarte mare, dar care nu aveau posibilități financiare.

 

Care sunt planurile tale? Cum/unde te vezi în 5-10 ani?

Eu țintesc să cresc cât mai mult, în cunoștințe și în înțelegerea lucrurilor. Am învățat enorm în ultimii trei ani, și bune și rele, clar mai mult decât în toți ceilalți 25 la un loc. Nici nu pot să-mi imaginez ce va urma în următorii 5, 10, 50 de ani.

În următorii 5-10 ani mă văd încercând să pun la punct, să dezvolt și să coordonez cât mai multe din ideile care-mi trec 24/24 7/7 prin cap, să testez cât mai multe. Unele vor merge, cel mai probabil majoritatea nu vor merge dacă ne luăm după statistici, însă important e să încerci.

Sper ca la un moment dat să mă mai temperez, să învăț să deleg, să las și pe alți oameni să preia din task-uri, să am încredere că pot face și alții treabă cel puțin la fel de bună ca mine privind unele aspecte. Aș vrea să cred că-mi voi permite să angajez oameni mai deștepți decât mine pe posturile cheie în ceea ce sper eu că va deveni un Grup de firme conectate.

Ce sfaturi le-ai da tinerilor antreprenori aflați la început de drum?

Cred că cel mai important sfat pe care-l pot da altor antreprenori aflați la început de drum este să încerce să pună în practică ideile pe care le au, prin orice mijloace posibile. Poate sună ca un clișeu, dar mi-am demonstrat și eu că ideea valorează 10%, iar execuția 90%. Majoritatea când suntem la început ne temem să explicăm altora ce vrem să facem, încercăm să ținem secret, să descriem cât mai vag, credem că dacă avem ideea suntem pionul principal.  Nimic mai fals. O idee fără capacitatea de a o implementa valorează fix 0 lei (cu doar câteva mici excepții, dar aici nu sunt eu în măsură să discut). Să se asocieze, să facă parteneriate, să accepte compromisuri, orice este nevoie ca să poată pune ideea în practică.

Care este cea mai grea provocare cu care te-ai confruntat de când ești antreprenor?

Ocupându-mă în principal de partea de administrare și dezvoltare, clar cea mai mare provocare este comunicarea cu instituțiile statului. Au potențialul de a te face să renunți la orice inițiativă dacă nu ai suficientă tărie să treci peste primele hop-uri. După primii ani, lucrurile devin puțin mai ușoare, pentru că nu mai pui la suflet și devii mai pragmatic. Legat de asta, tot aud în jurul meu părerea că ”este business, nu te implici, nu pui la suflet”. Eu cred că nu poți dezvolta ceva durabil, care să crească frumos și constant, fără să pui acolo o parte din tine. Dacă nu te implici deloc și emoțional, cred că nu te zbați la fel de mult pentru a crește.

Te-ai gândit să pleci din țară? De ce da sau de ce nu?

M-am gândit de câteva ori să plec din țară, înainte de a reuși să înființez 3DPrintScan. Anglia caută ingineri fix pe profilul meu pentru că ei nu au Universitate pentru așa ceva. În Italia locuiește o parte a familiei, iar cealaltă ori a locuit acolo, ori se duce destul de des acolo. Din nou, și acolo domeniul în care am studiat atâția ani este căutat, mai ales în zona Emilia-Romagna unde au cartierul general producători auto precum Lamborghini, Ferrari, Maserati, Pagani, Ducați și mulți alții.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii