Cautare
, Contributor

Country Sales Manager Sport Evolution Group

SportsMoney |
|

Lecție de business: cum fac americanii bani din soccer

Soccer-ul reprezintă deja un pariu câștigător pentru brandurile care au ales să sponsorizeze Major League Soccer (MLS), o competiție care a câștigat fani în mod constant în ultimii ani în SUA.
Major League Soccer

Potrivit Nielsen SportsDNA, numărul celor care urmăresc MLS a crescut cu 30% din 2013, iar rezultatele nu întârzie să apară pentru sponsori: la jumătatea sezonului regulat 2017, aceștia au beneficiat de expunere în valoare de peste 30,7 de milioane de dolari.

Taxa de particpare în MLS: 100 de milioane de dolari

Prima ediție a MLS s-a desfășurat în 1996, având la start 10 echipe. Pe fondul creșterii interesului americanilor pentru fotbalul european, numărul de echipe a crescut. În prezent, sunt 22 de cluburi care participă în regim de franciză.

Ultimele două echipe înscrise, în acest sezon, sunt Atlanta United și Minessota United, care au plătit o taxă de participare de 100 de milioane de dolari. Această sumă arată o evoluție impresionantă a industriei. În comparație, Toronto a plătit numai 10 milioane de dolari în 2006 pentru franciză.

Până în 2020, vor fi 26 de cluburi participante și se estimează că taxa va crește la 150 de milioane de dolari.

Una dintre caracteristicile principale ale pieței din State Unite este că o echipă nou-apărută pornește la drum cu un număr mare de fani. În contrast, în Europa, este nevoie de o tradiție îndelungată sau de rezultate imediate pentru a atrage suporterii la stadion.

Atlanta United a adus câștiguri mari de imagine pentru sponsorii săi încă de la primul sezon, având cea mai mare audiență la meciurile de pe arena proprie, pentru care plătește o chirie de un milion de dolari pe an.

Acest beneficiu de imagine a fost calculat de specialiștii companiei Nielsen Sports folosind instrumentul QI Media Value,  prin care este măsurată eficiența sponsorizării ținând cont de calitatea și de cantitatea expunerii, mărimea audienței și costul pentru mia de vizualizări.

Celelalte cluburi din Top 4 al sponsorizărilor de succes sunt „veteranele” New York City, DC United și Orlando City.

Vezi cât valorează drepturile TV pentru campionatele de fotbal din 20 de țări ale Europei

Cluburile folosesc rapoarte pentru a-și optimiza vânzările

Nielsen Sport a adăugat Major League Soccer în Sport24, platforma de evaluare a rezultatelor sponsorizărilor. Este monitorizată expunerea brandurilor în meciurile televizate, luând în considerare panourile de pe stadion, grafica televiziunilor și echipamentele echipelor.

„Sport24 permite clienților să înțeleagă valoarea de piață a sponsorizărilor, poziția în raport cu concurența și să evalueze performanțele tuturor amplasamentelor ocupate de sponsori. Cluburile din Major League Soccer folosesc rapoartele pentru a adopta cele mai bune practici și pentru a-și optimiza vânzările într-o industrie cu o creștere rapidă atât în SUA, cât și în Canada”, declară vicepreședintele Peter Laatz.

Adidas are cea mai mare expunere în soccer

O altă diferență între SUA și Europa este aceea că, peste ocean, sponsorul tehnic al echipelor este decis la nivel de Ligă. Drept urmare, sponsorul oficial al MLS, Adidas, este pe prima poziție ca și QI Media Value, dar și ca timp de expunere pe ecran în acest sezon, având 24 de ore în plus față de următorul brand cu expunere mare. Adidas asigură echipamentele echipelor și mingea oficială a competiției.

Brandurile de aparatură și echipamente sportive sunt cele mai implicate în comunicarea prin sport. De soccer mai sunt interesate și companii din industrii precum: berea, telecomunicații, automobile și producătorii de anvelope.

Există o varietate de opțiuni prin care companiile pot avea vizilbilitate prin sport. Panourile de la nivelul terenului (statice și, respectiv, LED) continuă să aibă cea mai mare valoare, pentru că au cea mai consistentă prezență pe ecran.

Expunerea prin numele scris pe tricouri este următoarea în topul eficienței. Valoarea acesteia crește când nu este luată în considerare doar transmisia din timpul meciurilor, ci preluarea imaginilor de către alte surse media și publicitatea făcută de fanii care poartă tricourile echipei și în afara stadionului.

O luptă în beneficiul sponsorilor

Sezonul regulat al MLS se desfășoară în perioada martie-octombrie, iar play-off-ul se termină în decembrie. Așadar,  brandurile care caută să atragă microbiștii mai au timp să găsească oportunități pentru a-și face vizibilă imaginea pe stadioane.

După 20 de etape din acest sezon, Atlanta United are cea mai bună medie de spectatori pe teren propriu (46.482), fiind urmată de Seattle Sounders (42.726). Între cele două se duce lupta pentru titlul de cea mai populară echipă, o luptă din care au de câștigat în special sponsorii.

Cristian Gheorghe este Country Sales Manager Sport Evolution Group

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii