FacebookTwitterLinkedIn

Supermagazinul de pe malul Senei a fost închis în 2005 din motive de securitate structurală. De atunci, peste 3.000 de oameni, angajați la 280 de companii franceze, au efectuat operațiunile de renovare și restaurare.

La ceremonia de redeschidere au participat președintele Franței, Emmanuel Macron, primarul Parisului, Anne Hidalgo și Bernard Arnault, președintele grupului LVMH, care deține supermagazinul.

Restaurarea și renovarea clădirii de 70.000 de metri pătrați a implicat un număr impresionant de artizani – la un moment dat, peste 800 de pictori, sculptori, fierari și aurari muncind la unison pentru a reda Parisului unul dintre cele mai importante simboluri culturale și comerciale ale sale.

Noua și inconfundabila fațadă de sticlă cu aspect unduit a fost concepută de biroul japonez de design Sanaa, câștigător al prestigiosului premiu de arhitectură Pritzker în 2010. La Samaritaine și-a recăpătat și acoperișul de sticlă, o structură de 37 x 20 metri proiectată în 1907 de arhitectul Frantz Jourdain, susținută acum de un schelet metalic asemănător celui al turnului Eiffel.Amenajat și operat de DFS Group, lider în domeniul retailului turistic de lux, deținut de LVMH, La Samaritaine își propune să le ofere experiențe memorabile, deopotrivă moderne și autentice, celor care îi trec pragul. Nu mai puțin de 600 de branduri, răspândite pe cele șapte niveluri ale magazinului, de la cele mai importante mărci de lux până la cei mai exclusiviști designeri, fac parte din acest univers care aduce laolaltă eleganța și art de vivre specifice Parisului.

La Samaritaine se mândrește cu cel mai mare spațiu alocat produselor cosmetice din Europa continentală, 12 restaurante unice, o zonă de 1000 de metri pătrați, denumită Voyage, sub acoperișul Art Nouveau, dedicată călătoriilor, gastronomiei și artei, un spa și un beauty studio.

Clădirea, care acum satisface cele mai exigente cerințe de sustenabilitate, găzduiește o creșă pentru 80 de copii și 96 de locuințe sociale administrate de Paris Habitat.

Un alt proiect important, parte din La Samaritaine, este Cheval Blanc Paris, primul hotel urban al Casei, cu vedere spre Quai du Louvre, care va fi inaugurat la începutul lunii septembrie. Cele 72 de camere și apartamente ale hotelului au fost amenajate de arhitectul și designerul Peter Marino, care a transformat clădirea Art Déco într-un omagiu adus bonviveurilor din toată lumea.

Astăzi, La Samaritaine a redevenit locul de muncă pentru 1.700 de parizieni și destinația obligatorie pentru milioane de turiști aflați în căutarea acelui savoir de vivre autentic.

Foto Profimediaimages.ro, LVMH, SANAA