Cautare
, Staff

Burse |
|

Lazea (BNR): Pentru ca piața de capital românească să promoveze în liga superioară de piață emergentă este nevoie de listarea unor companii de stat mari

Listările de succes ale unor companii private pe piața de capital nu sunt în măsură să asigure lichiditatea necesară pentru promovarea la statutul de piață emergentă, fiind nevoie de companiile de stat, a spus Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), în cadrul conferinței „Piața de capital din România - Următoarele dezvoltări capitale”, organizată de Bursa de Valori București.
1-2.jpg

În prezent, condiția care mai trebuie îndeplinită de piața de capital românească pentru a promova în liga superioară de piață emergentă este listarea unor companii de stat mari, semnificative, pentru a se asigura volumul de lichiditate necesar. Din păcate, în ultimii ani, a existat o reținere a statului în acest sens. Cele câteva listări de succes ale unor companii private, cum ar fi MedLife, oricât de binevenite sunt, nu sunt în măsură să asigure lichiditatea necesară pentru promovarea în liga superioară”, a detaliat Lazea.

El a adăugat că o piață de capital modernă contribuie la diverisificarea riscului într-o economie modernă și la multiplicarea canalelor de finanțare:

Există numeroase avantaje pe care o piață de capital dezvoltată o poate asigura tuturor actorilor dintr-o economie. Din perspectiva firmelor, care au nevoie de finanțare, piața de capital constituie o alternativă de multe ori mai ieftină la creditul bancar. Din perspectiva investitorilor potențiali, o piață de capital oferă o combinație de risc/randament mai mare decât depozitul bancar sau obligațiunile de stat. Din perspectiva băncilor comerciale, o dezvoltare a pieței de capital este binevenită deoarece băncile acuză, de multe ori, o subcapitalizare firmelor non-bancare care le face pe acestea din urmă ineligibile la creditare”.

De asemenea, acesta a subliniat că o finanțare a economiei prin intermediul pieței de capital este avantajoasă pentru stat, deoarece riscurile acestei finanțări prin piața de capital sunt suportate în întregime de către sectorul privat, „situație care contrastează cu finanțarea prin intermediul băncilor unde, cel puțin în cazul băncilor de importanță sistemică, statul preia o parte a riscurilor”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii