Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Lazea (BNR): Există riscul ca România să depășească unul dintre criteriile de convergență nominală de aderare la zona euro, cel al deficitului bugetar

Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), a spus că România îndeplinește, începând cu anul 2015, toate cele cinci criterii de convergență nominală la zona euro, respectiv criteriile de la Maastricht, dar există riscul ca unul din aceste criterii, deficitul bugetului, să fie depășit.
valentin_lazea_7047

Deficitul bugetar este la limită, aproape de 3% și, oricând, un eveniment neprevăzut poate să ne arunce dincolo de această limită, a mai spus reprezentantul BNR.

Acesta a subliniat că, în timp ce în țările din Uniunea Europeană există o tendință de reducere a deficitului bugetar, în România este majorat pe baza unei considerații eronate că 3% ar fi o țintă și nu o limită aferentă anilor celor mai slabi, cu creștere economică negativă.

O altă veste bună este că la tabelul de bord urmărit în cadrul Semestrului European România îndeplinea, începând cu anul 2014, 13 din cele 14 criterii privind supravegherea dezechilibrelor macroeconomice. E drept că anul trecut am pierdut unul din criterii, respectiv indicele prețurilor locuințelor, care a crescut la noi cu mai mult decât limita admisă în tratat, iar anul acesta riscăm să pierdem un alt criteriu, și anume costul unitar nominal cu forța de muncă”, a mai spus Lazea, în cadrul conferinței „Reforma iminentă a UE: România și «nucleul dur». Adecvare, politici, măsuri necesare”.

De asemenea, prin reforme dintre 2010 și vara anului 2015, România a demonstrat că se poate încadra în aceste criterii, mai susține reprezentantul BNR.

Vestea proastă este că, dacă reforma se relaxează sau ritmul reformei se relaxează, așa cum le-am câștigat aceste criterii la fel de bine se pot și pierde”, a subliniat Lazea.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii