Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Lava Cake sau Le Lava Cake?

Lava Cake sau Vulcanul de ciocolată este, probabil, unul dintre cele mai savurate deserturi în întrega lume. Autorul rețetei originale rămâne necunoscut, deși „paternitatea” și-o dispută doi bucătari din SUA și Franța.
lavacake_Facebook2

De foarte mulți ani, Lava Cake a devenit o prezență constantă și apreciată în restaurantele din întreaga lume, fie că vorbim de cele de fine dining sau de bistro-urile de cartier. Rețeta acestei prăjituri a fost la mare căutare pe Internet în ultimele luni, iar restaurantele care au inclus-o în oferta pentru livrare au avut permanent numeroase solicitări în perioada pandemiei.
De ce este această prăjitură atât de populară? În primul rând, pentru că este o combinație între o prăjitură de ciocolată și un soufflé, ceea ce înseamnă că este atât pe placul adulților, cât și al copiilor. Apoi, faptul că este servită fierbinte, în combinație cu înghețată sau cu fructe, o face potrivită pentru consum indiferent de  anotimp. În timp, gama Lava Cake s-a diversificat constant, existând rețete cu lămâie, caramel, căpșuni sau portocale. Deși nu este o rețetă foarte complicată, secretul reușitei constă în ordinea introducerii ingredientelor, precum și temperatura la care sunt amestecate.

„Pentru a reuși să prepari o prăjitură Lava Cake perfectă, procesul este unul complex și ajunge să fie influențat de mai mulți factori. Aș putea spune că procesul tehnologic se ajustează de la lună la lună, în funcție de ingredientele alese și de umiditatea acestora. De aceea, preferăm să testăm desertul înainte de a-l produce în serie, pentru a fi siguri că aroma sa fină și consistența rămân aceleași în orice condiții”, susține Oana Mocanu, reprezentanta uneia dintre puținele companii care produce pe plan local Lava Cake, după rețeta originală.

Lava Cake a devenit o prăjitură populară în anii 90, fiind foarte apreciată în acea perioadă în Statele Unite ale Americii, unde Jean-Georges Vongerichten, un chef în vârstă de 30 de ani, pretinde că a inventat acest produs în 1987, după ce a scos din cuptor o prăjitură înainte de a fi gata. Vongerichten a constatat că interiorul acesteia are o consistență și o textură incredibile, ciocolata din interior având un gust mult mai bun dacă era consumată la o anumită temperatură. El spune că a folosit o rețetă de la mama sa, dar, pentru că a pus prea multe prăjituri în cuptor, temperatura din interior a scăzut dramatic și, astfel, rezultatul a fost altul decât cel preconizat. Deși mama sa i-a reproșat că a greșit rețeta și prăjitura nu era gata, Vongerichten a servit-o așa și a avut surpriza să constate că invitații au fost foarte încântați de neobișnuitul desert.

Însă de partea cealaltă a oceanului, în patria delicateselor culinare, Franța, un alt bucătar, pe numele său Jacques Torres, susține că el este autorul rețetei, pe care a servit-o cunoscuților încă din 1981, cu mulți ani înaintea lui Vongerichten.
Controversa nu a fost lămurită nici până astăzi, când nu se poate spune cu certitudine cine este autorul rețetei Lava Cake, însă disputa nu a făcut decât să sporească interesul pentru delicioasa prăjitură.

În anii 90, Lafayette New York deja vindea acest produs care, după numai câteva luni, a ajuns în meniul celor mai sofisticate restaurante ale metropolei americane: Tom Colicchio îl prepara la Mondrian, William Yosses la Bouley și Jacques Torres l-a oferit clienților de la Le Cirque.
În scurt timp, savurosul desert a debutat pe coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, fiind servit la Spago, unul dintre cele mai renumite restaurante din Beverly Hills.
În mod firesc, Lava Cake a devenit prăjitura îndrăgostiților, poate și pentru faptul că are în compoziție o cantitate mare de ciocolată, cunoscută pentru efectul afrodisiac. Următorul pas către popularitatea internațională a fost introducerea, în 1997, a vulcanului cu ciocolată în meniul parcurilor de distracții Disney, unde este și astăzi unul dintre deserturile preferate ale vizitatorilor.
Din 2004, Lava Cake a parcurs și ultima etapă a notorietății, în momentul în care imensa rețea Walmart a listat produsul în secțiunea sa de produse congelate.

Între timp, mai toți bucătarii cunoscuți ai lumii, inclusiv cei care au show-uri culinare la televizor, au fost dornici să-și includă în palmares versiunea proprie a Lava Cake. Există, așadar, o Lava Cake în interpretarea lui Gordon Ramsay, a Paulei Deen, celebră pentru emisiunile ei culinare difuzate la televiziunile din SUA, a Giadei de Laurentiis sau a Marthei Stewart, cunoscută personalitate TV și om de afaceri (rețeta ei este cea mai populară din lume pe motorul de căutare Google).
La noi, Jamila, Adi Hădean, Nicolai Tand, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea sunt câțiva dintre chefii care și-au pus imaginația la încercare cu prăjitura Lava Cake.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii