FacebookTwitterLinkedIn

Laurențiu Luca, Director General Synevo România

Evoluția companiei într-un cuvânt

Umanitate. Chiar dacă ne-am confruntat cu situații dificile în perioada martie-mai, am reușit să rămânem alături de pacienții și colaboratorii noștri când aveau cea mai mare nevoie de noi, să adaptăm rapid operațiunile noului context și să ne continuăm activitatea în condiții de siguranță pentru angajați și pacienți. Fiind furnizor de servicii medicale, a fost foarte important să găsim soluții rapide pentru a nu întrerupe activitatea, iar pacienții să poată beneficia de servicii de diagnostic de laborator atunci când au nevoie. Cred că fiecare dintre colegii mei au pus un „extra” în activitatea lor, astfel încat să fim prezenți și să nu întrerupem activitatea de diagnostic, fundamentală în sănătate.

Însă, privind dintr-o perspectivă strict de afaceri, putem spune că pandemia ne-a afectat în sens negativ evoluția și creșterea, mai ales în lunile de restricții complete, dar și după acestea. Vedem o îmbunătățire în „V shape”, însă va mai dura până vom atinge nivelele anterioare crizei. Cred că acest impact este similar la nivelul industriei de sănătate.

Planurile cu care am început anul au fost ajustate permanent, în principal din cauza impredictibilității specifice pandemiei, având două direcții majore: menținerea activității și siguranța angajaților și a pacienților nostri.

În această perioadă si-au spus cuvântul investițiile realizate în ultimii ani, atât în extindrea rețelei de laboratoare și centre de recoltare, cât și în echipamente. Astfel, o serie de investiții realizate s-au dovedit a avea un rol cheie. De exemplu, în februarie, anul acesta, Synevo achiziționa, în urma unei investiții de circa 300.000 de euro, unul dintre cele mai moderne echipamente de testare Real Time PCR. Astfel, ne-am putut alătura eforturilor autorităților în lupta cu noul coronavirus și din 1 aprilie am început să lucrăm ca furnizor parte a Programului Național de testare.

Nu ne-am oprit aici și în octombrie am achizitionat un al doilea aparat de Real Time PCR, unic în România și Sud-Estul Europei, care, împreună cu cel pe care îl aveam, permit efectuare unui număr de 4.500 de teste, în regim de funcționare 24 de ore din 24.

Sigur, chiar dacă testarea PCR specifică Covid-19 a avut un impact pozitiv în veniturile realizate, există în continuare o diferență între ceea ce ne-am planificat și cum vom termina acest an. În continuare pacienții au acces îngreunat la medic, sunt din ce în ce mai multe orașe/localități care intră în carantină și oamenii amână investigațiile care nu sunt urgente.

Rămânem optimiști și alături de pacienții, colaboratorii noștri și profesioniștii din domeniul sănătății. Atunci când ne luăm un angajament este fundamental să facem tot ceea ce depinde de noi să îl onorăm.

Întreaga noastră activitate a fost afectată în perioada martie-mai  de scăderea numărului de pacienți care implicit a dus la scăderea numărului de teste și a veniturilor. Clienții noștri corporate și-au restrâns și ei activitatea sau chiar au închis temporar pe perioada stării de urgența și acest lucru s-a văzut în veniturile înregistrate în perioada respectivă. În continuare, chiar dacă au fost eliminate unele restricții, din cauza evoluției pandemiei au fost implementate alte restrictii, care, coroborat cu tendința pacienților de a amâna vizitele la medic sau dificultățile lor de a avea acces la medic, mențin un impact negativ asupra operațiunilor de bază.

Cele mai importante lecții

Adaptabilitate, implicare și umanitate. Întreaga organizație a fost implicată. Fiecare dintre noi a fost implicat direct sau indirect în adaptarea business-ului la noile condiții economice.

Faptul că avem reurse interioare de adaptabilitate pe care nu le bănuiam în vremuri normale, “de pace”, iar forța interioară a fiecăruia este mai puternică decât am crede. Ține de fiecare dintre noi să ne concentrăm asupra lucrurilor pe care le putem influența și să mergem mai departe, adaptându-ne fără să ne irosim energia, în a încerca să schimbăm lucruri care nu depind de noi.

Din punct de vedere al business-ului, consider că adaptabilitatea este cuvântul care definește cel mai bine felul în care reușim să transformăm criza aceasta în oportunitate.

Prestația autorităților

Consider că pandemia este un moment în care sectorul medical a fost tratat ca un tot unitar, în identificarea soluțiilor de diagnostic și tratament Covid-19, nemaifiind împărțit în stat și privat. Sigur, mai sunt multe lucruri de îmbunătățit și de clarificat, din perspectivă economică și socială, însă sunt semne de îmbunătațire în acest sens. Știm cu toții că sistemul de sănătate ar trebui să fie centrat în jurul pacientului. În acest sens cred că este momentul ca autoritățile să aloce sănătății resurse umane, financiare, în mod constant, nu doar în situații de urgență. Trebuie să fim realiști și să ne pregătim pentru următorul hop, la toate nivelurile (administrativ, uman, financiar) în domeniul sănătății.

Strategia de business pentru 2021

Continuăm să îmbunătățim și să dezvoltăm business-ul de diagnostic de laborator, așa cum am facut în cei 26 de ani de la înființarea companiei. Să oferim clienților noștri cele mai bune servicii de diagnostic de laborator, investind permanent în echipamente de ultimă generație, în dezvoltarea rețelei de centre de recoltare și laboratoare. De asemenea este fundamental să creștem și să educăm echipa medicală, să extindem gama de servicii oferite și, nu în ultimul rând, să îmbunătațim digitalizarea și experiența clientului, din momentul în care a căutat o informație despre un anumit test/analiză până în momentul în care primește rezultatul ei.

Provocări în 2021

Cred că anul 2020 ne-a demonstrat că este foarte greu să facem predicții. Consider că evoluția anului următor o să depindă de gestionarea pandemiei în următoarele luni și de suportul economic și financiar acordat prin programe guvernamentale IMM-urilor. Criza economică ce urmează fiecarei perioade istorice dificile (fie că vorbim de război, mișcări sociale, etc.) stă la baza contracțiilor economice, scăderii puterii de cumpărare a populației, migrației, etc. Dacă sunt aplicate programe coerente de sprijin generatorilor de valoare economică (precum sunt IMM-urile) vom putea aplatiza impactul unei crize economice.