Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Imobiliare |
|

Laurențiu Lazăr (Colliers): 2020 va fi, probabil, unul dintre cei mai dificili ani din ultimul deceniu pentru tranzacțiile imobiliare

2020 va fi, probabil, unul dintre cei mai dificili ani din ultimul deceniu pentru tranzacțiile imobiliare, cu un volum de câteva sute de milioane, sub cele 650 de milioane de euro de anul trecut, afirmă Laurențiu Lazăr, Managing Partner în cadrul Colliers International Romania.
Laurentiu Lazar, Colliers International

”În clipa de față, încă lucrăm cu prea multe necunoscute pentru a avea o opinie clară asupra viitorului, chiar și asupra viitorului relativ imediat. Sunt două întrebări mari: cât mai durează această poveste și care vor fi cicatricile pe care le va lăsa în economie. Cum sectorul imobiliar este o simplă reflecție a economiei reale, răspunsul depinde foarte mult de evenimentele din perioada următoare. Acestea fiind zise, trebuie să punctăm că, în general, piața imobiliară venea după o perioadă foarte bună, cu o inerție mare. Astfel, avem atât în segmentul de birouri, cât și în cel rezidențial, un stoc destul de mare programat (aflat în construcție), ceea ce poate pune presiuni pe preț/chirii în perioada următoare, mai ales dacă și cererea va avea de suferit. Însă amplitudinea scăderii cererii este tocmai una din marile necunoscute. Noi mergem pe scenariul acceptat, în general, în rândul economiștilor: anume o recesiune în formă de V, cu o scădere bruscă și o revenire rapidă. Ar însemna că undeva în a doua parte a anului să înceapă revenirea și apoi în termen de un an, cel mult, să fie aproape business as usual”, a declarat Laurențiu Lazăr.

De asemenea, reprezentantul Colliers consideră că liderii din întreaga lume înțeleg că nu este fezabil să țină economia prea mult timp închisă. Astfel, dacă sunt semne că a funcționat carantina în stoparea valului inițial și a oferit autorităților sanitare șansa să se replieze, ne putem aștepta la o repornire treptată a economiei locale, pe un model pe care îl deschide în curând Austria: deja magazinele mici și de bricolaj se vor redeschide de la jumătatea lunii aprilie, urmează restul magazinelor (inclusiv mall-urile) de la început de mai, iar apoi, probabil, restaurantele, hotelurile și alte categorii de servicii.

2019 a fost un an bun pentru tranzacțiile imobiliare, precizează Laurențiu Lazăr, în care a existat un interes semnificativ în zona cererii. Conform metodologiei Colliers, volumul investițiilor a fost de 644 milioane de euro în 2019, minimul ultimilor 6 ani.

”Procesul de finalizare a tranzacțiilor este semnificativ îngreunat, nu se pot vizita proprietăți, rapoartele tehnice durează mai mult și așa mai departe, iar tranzacțiile care nu erau într-un stadiu foarte avansat și cea mai mare parte sunt în așteptare. Și cum pregătirea unei tranzacții poate dura (câteva luni într-un caz fericit, dar în unele situații discutăm și de mai bine de un an), înseamnă că pipeline-ul viabil pentru restul anului scade, presupunând că lucrurile revin aproximativ la normal. Așadar, 2020 va fi, probabil, unul din cei mai dificili ani din ultimul deceniu, cu un volum de câteva sute de milioane de euro (după primul trimestru, suntem pe la 160 milioane euro), cel mai probabil, sub cele 650 milioane euro de anul trecut. Marile necunoscute pentru piața de investiții sunt, desigur, cât de mari sunt daunele cauzate economiei de această perioadă de blocaj și, poate mai important, ce se întâmplă cu finanțarea bancară. Oricum, dacă lucrurile se rezolvă relativ repede, atunci putem face munca pregătitoare pentru rezultate bune în 2021”, adaugă Laurențiu Lazăr.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii