
Forbes: Cum ai învățat publicitate: în agenție, la locul de muncă, ai urmat o școală de specialitate, din cărți, ai avut vreun profesor?
Laura Iane: Aș putea spune că viața mea profesională a început în momentul în care am ales să mă înscriu la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. Am fost mereu fascinată de posibilitatea de a surprinde prin desen idei sau gânduri sau orice obiect care mi se părea interesant. Talenul mi-a fost confirmat prin examenul de admitere pe care l-am susținut în clasa a V-a, unde am obținut locul doi.
Așa că, în gimnaziu am studiat diferite tehnici de desen, pictură și modelaj în lut. S-a întamplat ceva interesant: în clasa a VIII-a, spre deosebire de majoritatea colegilor mei, am știut că nu vreau să fiu un artist în sensul boem al cuvântului.
Mi s-a părut mai interesant ca exercițiul meu artistic să aibă un scop bine determinat și să poată îndeplini o funcție; așa că am ales secția de design – unde am studiat design ambiental, design de produs și graphic design. În plus, tot înainte de absolvirea liceului am mai descoperit un lucru: că sunt îndrăgostită de typography – design-ul de literă și design-ul de carte.
Am ales să mă înscriu la Universitatea de Arte din Bucuresti, secția Graphic Design. Am avut norocul să am un profesor excepțional – Dinu Dumbrăvicean – care m-a ajutat să înțeleg multe dintre lucrurile pe care le știu acum. El a fost cel care m-a învățat ce înseamnă comunicare vizuală.
Încă de atunci am înțeles ce înseamnă un brief, ce înseamnă să ai o idee bună și, cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost că totul este o formă de comunicare.
În momentul de față, lucrez în publicitate de opt ani de zile și pot să spun că nu am încetat nicio clipă să învăț: cu fiecare director de creatie, fiecare carte pe care am citit-o, fiecare regizor cu care am colaborat, fiecare coleg, fiecare film pe care l-am văzut, fiecare altă campanie de publicitate, fiecare client etc. De la toți și de la fiecare am avut ce învăța. Și acest lucru continuă, pentru că în advertising învățarea este un proces continuu.
Forbes: Există o vorbă (veche): „Meseria se fură, nu se învață”. Este valabil acest proverb în publicitate?
Laura Iane: Mărturisesc că întrebarea mă face să zâmbesc. Nu ar fi corect să alegem doar între alb și negru. Meseria asta se și învață, dar se și fură. Este inevitabil să nu găsești pe cineva pe care să-l admiri în această meserie și să „furi” de la el. Cum este inevitabil sa înveți meseria asta când citești cărți de specialitate, când analizezi alte campanii și ești la curent cu tot ce se întâmplă, când participi la traininguri, când exersezi și muncești mult.
Forbes: Care este sprijinul agenție sau al rețelei din care faci parte în așa-numita perfectionare profesională?
Laura Iane: Am fost foarte fericită când am realizat ce înseamnă să lucrezi într-o agenție multinațională care are în spate o rețea foarte puternică. Saatchi, și sper că la fel se întamplă în orice agenție, investește în oamenii buni.
Mi s-a oferit ocazia să particip la multe traininguri de-a lungul timpului. Dar cred că cele mai importante momente au fost participarea la un Creative Tribe cu John Pallant (Regional Creative Director EMEA la Saatchi & Saatchi) și participarea la seminariile de la Cannes de anul acesta.
Forbes: Care crezi că este succesul în publicitate: să fii toba de carte sau să ai talent?
Laura Iane: Răspunsul la întrebare este „Da!”. Lăsând gluma la o parte, cred că amândouă sunt implicate în performanța unui om de publicitate. Și nu numai. Când vrem să ajungem la succes nu ar trebui să uităm și de foarte multă muncă. Deci, tobă de carte – ideal ar fi să generezi tu idei care să declanșeze o teorie și nu invers, tone de ore de muncă și să ai acea sclipire nebunească pe care noi o numim talent. Aaa… și aș mai adaugă puțină sare și piper: entuziasmul și curajul.
Carte de vizită
Laura Iane, 29 de ani
Agenția: Saatchi&Saatchi
Funcția: Creative Group Head Art Director
Studii: Licențiată în Comunicare Vizuală la Universitatea Națională de Arte – Facultatea de Arte Decorative și Design.
Experiență: Lucrează de opt ani în publicitate. A realizat campanii pentru Procter&Gamble Romania și regiunea Balcani, Intersnack, Toyota, Lexus. A câștigat conturile Sensiblu și Rompetrol. În acest an, a făcut parte din echipa internațională care a câștigat șapte premii Cannes Lions pentru campania socială „Days Of Hope”.