FacebookTwitterLinkedIn

Laura Albulescu, redactor-şef Editura ART

Forbes: În calitate de editor vă îngrijorează perspectiva în care volumele în format digital vor fi tot mai solicitate în dauna cărților pe hârtie?

Laura Albulescu: În lumea editorială occidentală circulă o poantă veche pe care îmi place din când în când să o repet: se spune că după Biblie, a doua carte ieșită de sub tiparnița Gutenberg avea ca subiect declinul industriei cărților tipărite. Prin urmare, angoasele și aprehensiunile privind viitorul cărții pe hârtie datează de ceva vreme și e posibil să fi însoțit subteran istoria acestei industrii. Cred că, generic vorbind, editorul are o genă aparte care îl face să se plângă permanent de starea nesatisfăcătoare a pieței de carte tipărită. Ca să răspund acum direct întrebării puse de dvs., nu sunt îngrijorată că hârtia va pierde în fața digitalului, cel puțin nu într-un viitor foarte apropiat.

Forbes: În viziunea dvs, cum ar putea să conviețuiască digitalul și hârtia în industria editorială din România?

Laura Albulescu: Cele două formate conviețuiesc deja în România și cred că este foarte bine că se întâmplă așa. Pentru că ele nu intră într-o logică a concurenței ori a alternativei de tipul sau-sau, ci sunt complementare, adresându-se unor segmente de public diferite. Publicarea unui titlu în format digital nu a dus la diminuarea vânzărilor pe hârtie. Mai mult, se pare că digitalul ajută la creșterea vânzărilor titlului respectiv pe hârtie, acționând ca un fel de adjuvant.

Forbes: Ce avantaje are cartea pe hârtie în fața celei în format electronic din perspectiva unui editor? Dar ce dezavantaje are cartea pe hârtie față de cea de pe digital?

Laura Albulescu: Aș răspunde la această întrebare reformulând: avantajul cărții digitale este că degrevează editorul de costurile de producție care sunt, se știe, cheltuielile cele mai substanțiale în economia unui buget. La fel cum îl exonerează de segmentul de distribuție și de sarcina verificării tirajului, de problemele retipăririi dacă volumul se epuizează ș.a.m.d. 

Avantajele cărții de hârtie se decontează mai mult în zona cititorului. Și el este cel care o poate atinge, mirosi, se poate bucura de calitatea hârtiei, a tiparului, de frumusețea copertei etc.

Forbes: Nominalizați câteva titluri de cărți pe hârtie care au avut cele mai mari vânzări în lunga dvs. activitatea de editor?

Laura Albulescu: Cel mai bine vândute titluri ale noastre sunt din zona cărților pentru copii: seria „Jurnalul unui puști”, dar și Roahl Dahl, „Charlie și fabrica de ciocolată” sau Neil Gaiman, „Pulbere de stele”. Editura Arthur, un imprint al Grupului Editorial ART, s-a impus deja pe piață ca o editură foarte exigentă în ceea ce privește selecția cărților pentru copii și foarte atentă la aspectul grafic al volumelor pe care le propune.

Forbes: Dumneavoastră, în calitate de cititor obișnuit, preferați să citiți cărțile pe hârtie sau cele digitale?

Laura Albulescu: Eu personal prefer cărțile pe hârtie și pentru simplul motiv că fac posibil conceptul de bibliotecă, cel mai frumos loc din casa unui om.

Forbes: În România, se pot face profituri din vânzarea de e-books?

Laura Albulescu: Se pare că da, mai ales în condițiile în care, cum am zis, cheltuielile editorului pentru publicarea unui volum digital sunt minime. În plus, sunt semne puternice că piața este într-o continuă creștere.