FacebookTwitterLinkedIn

Gestul a fost făcut pentru a susține protestatarii din Belarus şi lidera opoziţiei Sviatlana Tihanuskaia, care s-a refugiat în Lituania, transmite Reuters, citată de Agerpres.

”Mai mult decât oricine altcineva îi puteţi înţelege pe belaruşi, pentru că nu cu mult timp în urmă aţi trecut prin acelaşi lucru ca noi”, a afirmat Tihanuskaia într-un discurs înregistrat. Aceasta a fost principala contracandidată a preşedintelui Alexandr Lukaenko în alegerile care au avut loc pe 9 august. 

Declarația președintelui Lituaniei

Dar victoria declarată a lui Lukaşenko, cu 80% din voturi, i-a făcut pe oponenţi să afirme că alegerile au fost trucate şi să declanşeze proteste uriaşe.

”Sunt mândru că naţiunea mea a răspuns apelului şi a venit aici să încurajeze Belarusul. Nu suntem indiferenţi şi nu vom fi niciodată indiferenţi”, a spus preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

Ambasadorul SUA în Lituania, Robert S. Gilchrist,  a participat la acest lanţ uman, purtând un steag roşu cu alb, care a fost pentru scurt timp steagul Belarusului, la începutul anilor 1990, şi care a devenit un simbol al protestelor antiguvernamentale.

Mesajul ambasadorului SUA în Lituania

”Mesajul meu este că sunt încântat să mă alătur unui număr atât de mare de oameni care demonstrează o astfel de unitate cu poporul din Belarus”, a declarat Gilchris reporterilor.

Mai mult decât atât, acest lanţ uman a marcat aniversarea unui protest de masă împotriva Uniunii Sovietice care a avut loc pe 23 august 1989. Atunci 2 milioane de oameni şi-au dat mâna de-a lungul celor trei state baltice, Estonia, Letonia şi Lituania.