FacebookTwitterLinkedIn

Londra își datorează frumusețea clădirilor sale istorice, iar farmecul și-l trage din poveștile adăpostite dincolo de ziduri. În industria britanică a ospitalității, The Lanesborough este o instituție, chiar dacă una recentă. Odinioară reședința din capitală a vicontelui de Lanesborough, clădirea a fost cumpărată de statul englez și transformată în 1733 în spitalul Saint George. La data vânzării, vicontele a inclus în contract o clauză care stipula că moștenitorii săi pot răscumpăra clădirea cu prețul cu care a fost vândută (6000 de lire sterline).

Ei bine, lucrul acesta s-a întâmplat la sfârșitul anilor ’80, după ce ministerul britanic al sănătății a decis să închidă spitalul Saint George: clădirea a revenit urmașilor primilor proprietari contra sumei de 6000 de lire. A fost vândută apoi cu 60 de milioane de lire sterline către un fond de investiții din Abu Dhabi, care a mai adăugat 100 de milioane ca să transforme fostul spital în probabil cel mai luxos hotel din Londra – în orice caz, potrivit presei britanice, în 2015, după ce trecuse printr-o renovare care a durat doi ani, era cel mai scump. La șapte luni de la redeschidere, Céleste, restaurantul hotelului, a primit o stea Michelin, fiind restaurantul londonez care a obținut cel mai repede prestigioasa distincție.

Astăzi prețul celei mai ieftine camere (25 de metri pătrați), fără mic dejun, este de 635 de lire sterline pe noapte. Pentru apartamentul regal care, cu o suprafață de 260 de metri pătrați, ocupă tot etajul doi, prețul pe noapte este de 5.300 de lire sterline – pentru această sumă însă aveți la dispoziție doi butleri și un automobil Bentley.

Situat lângă Hyde Park, Lanesborough are o grandoare specific britanică. În camere și apartamente, culorile vii atenuează din opulența mobilierului, băile cu produse Roja sunt din marmură, iar spaul și sălile de tratament au ceva din eleganța sobră și distantă a buticurilor de lux.

Nu în ultimul rând, călătorul curios își poate astâmpăra setea de senzațional făcând un tur istoric al hotelului: ghid îi este Simon, Head of Concierge, cel puțin la fel de pasionat de povești ca și cei care îl ascultă.