FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit președintelui Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși,  în apropierea sărbătorilor, piața cărnii de porc este divizată.

“La acest moment, piața cărnii este divizată în două. Este piața noastră, a fermelor comerciale care sunt autorizate sanitar-veterinar și care ne vindem animalele în viu către abatoare și cealaltă piață, cea a micului crescător, care are contact direct cu cumpărătorul. Exact din aceste motive noi nu reușim să vindem către abatoare cu mai mult de 6 lei/kilogram în viu, iar pe piața cealaltă kilogramul este dublu sau aproape triplu. Preconizăm că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în comerțul modern în galantare va proveni din importuri”.

Mai mult, acesta susține că pe platformele de vânzări, cu toate că este ilegal să se vândă porc și carne de porc, sunt sute de anunțuri cu prețuri cuprinse între 12 și 16 lei pe kilogramul de carne de porc în viu.

De asemenea, Ladoși a precizat că industria a pierdut numai în acest an peste 600.000 de animale din cauza PPA, porci care ar fi trebuit să acopere consumul intern în această perioadă specifică în care crește consumul.

Fermele comerciale au pierdut anul acesta circa 40% din femelele de reproducție, ceea ce înseamnă aproximativ 1,5 milioane de porci, iar acest lucru va conduce la majorarea importurilor, a mai completat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).