FacebookTwitterLinkedIn

La Tulum, ocupând aproape un kilometru de coastă, se află Papaya Playa Project, destinația noastră. Există o mare varietate de spații de cazare, casele fiind construite din materiale naturale, într-un stil care vrea să amintească de cel maiaș. Plaja și întregul sat de vacanță sunt învăluite într-o atmosferă boemă; Papaya Playa Project este cunoscut pentru petrecerile sale. La începutul acestui an, de pildă, aici a fost pusă în scenă o megapetrecere în stil francez, ce a durat… două luni. Distracția a fost asigurată de Les Bains și maestrul de ceremonii Scott Bagley, care au adus în Tulum atmosfera vibrantă de la Casino de Paris și Crazy Horse și deliciile culinare franțuzești preparate de Bruno Grossi.

Exotic, holistic, ecologic

Dacă vrei să vizitezi Papaya Playa Project, noi îți recomandăm să alegi una dintre căsuțele din primul rând de la mare. Întregul complex este pitoresc; structurile, detaliile arhitecturale și interioarele au ceva artizanal în ele, dar nu supărător. Aspectul unora dintre aceste căsuțe este atât de neobișnuit, încât te aștepți ca din ele să iasă mai degrabă hobbiți sau cine știe ce alte creaturi fantastice decât locuitori maiași sau, întorcându-ne la realitate, turiști europeni sau americani.

Conceptul acestui complex eco-tradițional (cu detalii de scenografie fantastică) este exprimat foarte clar de unul dintre cele mai noi experimente de aici, casa din copac. Dar de unde vine această viziune? Proprietarul Papaya Playa Project, Emilio Heredia, și-a dedicat, după cum spune, trei decenii propriei dezvoltări spirituale, căutările purtându-l de la yoga și karate la – și abia acum vine experiența cea mai „exotică” – psihoterapia corporală. Dacă punem la socoteală și perioadele pe care Heredia le-a petrecut la vârful unor instituții financiare mexicane și newyorkeze (poate cele mai ziditoare experiențe), înțelegem mai bine dorința de insolit și viziunea eclectică de la Papaya Playa Project.

Să revenim la căsuța din copac. „Plasând această structură la înălțime”, spune Heredia, „le-am lăsat plantelor loc de creștere de jur împrejur. Am dorit să-mi exprim astfel respectul față de toate formele de viață din junglă. Misiunea mea este să promovez o abordare spirituală holistică și responsabilitatea în raport cu natura și comunitatea. Am vrut să creez un spațiu în care oaspeții să experimenteze emoțional întreaga frumusețe din jur.”

Nici restaurantul nu este unul obișnuit: poți lua masa pe verande sau în separeuri cu vedere spre mare, dispuse într-un soi de semiamfiteatru, în căsuțe tradiționale (palapas) sau într-un turn care-ți oferă panorama întregului complex. În meniu vei regăsi influențele bucătăriei tradiționale mexicane (moștenirea maya se face din nou simțită), fiind valorificate, totodată, darurile culinare pe care marea le oferă și, din când în când, experiența unor mari chefi invitați la Papaya Playa Project pentru demonstrații de măiestrie gastronomică.

Sian Ka’an, crovurile și vestigiile precolumbiene

Dacă ești la Tulum, trebuie să te bucuri de toate atracțiile din zonă. E necesar să-ți planifici bine timpul pentru că sunt multe de văzut, începând, bineînțeles, cu ruinele maya. Vei merge apoi la așa-numita Gran Cenote (un crov inundat) pentru a face o baie și cele mai spectaculoase fotografii din întreaga ta călătorie. Te vei aventura în junglă pe circuitele de poduri suspendate și ziplining. Nu vei rata călătoria în Rezervația Biosferei Sian Ka’an; aici trăiesc pume, tamandua, pecari, oceloți, jaguari, crocodili, coati, flamingo, tapiri, păsări jabiru și multe alte specii protejate. În rezervație vei călători pe apă și vei vedea mangrovele. Îți recomandăm, de asemenea, să ajungi și la Cenotes Dos Ojos și să-ți rezervi timp pentru un tur al întregii Riviere Maya.