Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

La Summitul G20 de la Hamburg, Donald Trump a obținut concesii în două domemnii sensibile: comerțul și clima

Liderii marilor puteri ale lumii i-au făcut lui Donald Trump concesii în domeniile comerţului şi climei, în speranţa de a menţine iluzia unităţii G20, scrie AFP după publicarea comunicatului final al summitului, conform NEWS.RO.
shutterstock_DonaldTrump

În ceea ce priveşte clima, G20 a luat act de ieşirea SUA din Acordul de la Paris de luptă împotriva încălzirii climatice şi de izolare a ţării în acest dosar: toate celelalte ţări au afirmat în text că acordul international este ”ireversibil”.

În acelaşi timp, Statele Unite şi Donald Trump au obţinut, practic, acordul G20 pentru a purta o politică divergentă, contrară obiectivului ONU privind economii mai puţin consumatoare de carbon. De asemenea, liderii celor mai dezvoltate 20 de economii din lume şi-au luat angajamentul să folosească energiile fosile în mod mai puţin poluant. Concret, este vorba despre dreptul SUA de a vinde gaz de şist.

Statele Unite vizează ţările din Europa de Est, care încearcă să îşi reducă dependenţa energetică de Rusia, vânzându-le gaz lichefiat american.

Cancelarul Angela Merkel, gazda summitului, s-a declarat mulţumită că 19 din 20 de state membre G20 au fost de acord că Acordul de la Paris este ireversibil.

Pe plan comercial, preşedintele american îşi îngrijorează principalii parteneri cu veleităţile protecţioniste, evidenţiale de sloganul său “America first” (America pe primul plan) şi de ameninţarea cu impunerea de taxe vamale Chinei şi Europei pentru oţel şi automobile.

La summitul G20, SUA au admis în cele din urmă să accepte, în declaraţia finală, o condamnare a “protecţionismului”. Este vorba de o tradiţie a G20, ce repetă anual această prevedere.

VEZI AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR ÎN URBAN – IUNIE 2017

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii