Cautare
, Contributor

Opinii |
|

La stâlpul rușinii: CNA, Klaus Iohannis și Adrian Sârbu

Mihai_Pavelescu.jpg
Un serial de pe Universal Channel – televiziunea pe care RCS & RDS a aruncat-o din grilă de la 1 ianuarie – pune un erou vigilent, cu arcul, față în față cu reprezentanții răului din oraș. Eroul le spune: „You have failed this city!” („Ai trădat acest oraș!”) și le trage câte o săgeată.

Membrii CNA, președintele Klaus Iohannis și Adrian Sârbu ar trebui să primească zilele astea câte o săgeată înmuiată în zeama rușinii și a umilinței, pentru că au încălcat legea, promisiunile făcute față de popor și societatea civilă și, respectiv, bunul simț.

CNA a încălcat propria decizie care prevede că la 1 februarie se publică lista must-carry. Ca și anul trecut, CNA întârzie publicarea listei fără un motiv aparent, ridicând astfel din nou suspiciuni cu privire la corectitudinea procesului. Conjunctura face ca autoritatea să nu aibă decât nouă membri în funcție, doi dintre aceștia alegând să intre în concediu tocmai acum. Legea nu prevede o sancțiune pentru depășirea termenului, așa că singura pedeapsă este să vină eroul vigilent, să le spună: „You have failed this industry!” și să le tragă câte o săgeată cu rușine în piept.

Este evident că nici interesul public și nici buna funcționare a industriei audiovizualului nu fac parte dintre din prioritățile unui organism ultrapolitizat așa cum este CNA în acest moment.

Și ca să pună paie pe foc, președintele Klaus Iohannis a trimis la 4 februarie doi angajați PNL pentru funcția de membru, respectiv supleant în CNA, pentru ca politizarea instituției să devină cu adevărat „un lucru bine făcut”.

Am mai arătat și cu altă ocazie că atâta vreme cât toate numirile în CNA se fac folosind oameni de partid, foști parlamentari, foști purtători de cuvânt, foști funcționari ai Guvernului sau de prin ministere – numiți politic, foști PR-iști de partide, autoritatea de reglementare în audiovizual nu va reprezenta niciodată interesele publicului în audiovizual, ci interesele persoanei, autorității și, eventual, ale partidului care i-a numit și din care provin sau pe care l-au servit.

Klaus Iohannis, care tot declară că societatea civilă în sus și societatea civilă în jos, iată!, a ratat prima ocazie de a numi în CNA un membru al societății civile. Fapt pentru care eroul vigilent îi trage o săgeată cu rușine pentru că a trimis-o pe traiectoria spre funcția de membru al CNA pe Dorina Rusu, consilier al PNL, care a făcut parte din staff-ul de campanie al PNL în toate campaniile electorale din 2012 şi până în noiembrie 2014, și ca membru supleant pe Daniela Bârsan, şefa biroului de presă – departamentul de analiză politică şi comunicare – al PNL.

Pe de altă parte, jucând cu fățărnicie cartea mogulului independent care sprijină jurnalismul deontologic, Adrian Sârbu a fost arestat pentru fraudă fiscală după ce, timp de peste 20 de ani, a jucat și rolul celui mai de succes om de afaceri din mass-media autohtonă, dacă nu chiar din sud-estul Europei. În tot cazul, singurul român care a ajuns CEO al unei companii listată la bursa americană – calitate în care a încasat milioane de dolari pe an ca salariu, plus alte bonusuri, plus alte zeci de milioane pentru vânzarea acțiunilor din compania care deține licențele televiziunilor Pro.

Potrivit referatului procurorilor care l-au trimis după gratii, Sârbu ar fi făcut evaziune fiscală pentru a-și plăti creditele pentru apartamentele pe care și le-a cumpărat la Praga și Paris, în vreme ce taxele și impozitele pe salarii ale angajaților erau efectiv furate, privându-i astfel pe ziariști de posibilitatea de a beneficia de șomaj în caz de concediere sau de servicii medicale gratuite.

Nicio săgeată a rușinii trasă de niciun erou vigilent nu va putea ucide obrăznicia, tupeul și sfidarea lui Adrian Sârbu în fața propriilor angajați.

Mihai Pavelescu este editorul Media Expres.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii