Cautare
, Contributor

Opinii |
|

La radio local. Trecea fanfara funerară în frunte c-un compozitor

Mihai_Pavelescu.jpg
Tehnica jurnalismului onest și corect ar trebui să ne împiedice să comentăm procesele aflate pe rol în justiție. Așa și în cazul falimentului Radio Siculus din Târgu Secuiesc, județul Covasna, un radio local pentru care Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Asociația pentru Drepturile de Autor (UCMR-ADA), colectorul drepturilor de autor pentru compozitori, au cerut falimentul în octombrie 2014.

Este însă cazul tipic de „in”-justiție cu legea-n brațe, devenită de prea multe ori o regulă în societatea românească post-comunistă, prea mult la cheremul unor cercuri de interese și a unor grupuri constituite parcă fix în vederea creării de dezechilibre economice și tratamente inegale.

Cazul Radio Siculus a fost adus în atenția Consiliului Național al Audiovizualului la 19 februarie de către Valentin Jucan, membru CNA, care a cerut colegilor săi să fie de acord cu sesizarea Comisiilor de cultură ale Parlamentului.

Valentin Jucan a spus, printre altele, că radioul local va fi închis din cauza drepturilor de autor, că organismele de gestiune colectivă au o poziție dominantă pe piață, un comportament abuziv și că generează remunerații excesive imposibil de plătit de către radiourile locale.

Jucan a mai spus că UCMR-ADA se substituie autorității care a acordat licențele audiovizuale și că decide, practic, închiderea unui radio local aducând astfel atingere conținutului editorial și, în astfel de cazuri, potrivit art. 10 alin 6 din legea audiovizualului, CNA trebuie să sesizeze practicile restrictive de concurență și alte încălcări ale legislației, care nu sunt în competența sa, forurilor competente. (Comisiile de cultură ale Parlamentului supervizează printre altele domeniul audiovizualului și drepturile de autor.)

Potrivit datelor prezentate în ședința CNA, Radio Siculus are de plată peste 2.800 de lei pe lună pentru drepturile de autor în vreme ce compania prin care este operat abia dacă încasează 3.000 de lei pe lună. Acest procent uriaș din venituri încalcă unul din principiile legii drepturilor de autor care stabilește că remunerațiile trebuie să fie proporționale cu utilizarea, cu veniturile obținute din exploatarea operelor artistice.

Cum e posibil așa ceva? Prin chiar decizia care stabilește metodologia privind plata drepturilor de autor, act emis de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor și publicat în Monitorul Oficial în urma negocierilor periodice dintre radiouri și organismele de drepturi de autor. La care nu participă, desigur, și radiourile locale, pesemne pe principiul mulți da… mici și nu contează.

Negocierea dintre radiourile naționale și UCMR-ADA consfințește, astfel, injustiția, tratamentul discriminatoriu față de radiourile locale în raport cu cele naționale și o practică discreționară în aplicarea legii, la latitudinea UCMR-ADA, organism care “POATE” aplica o sumă minimă, denumită și sumă forfetară, sub care drepturile de autor nu pot să scadă cu niciun chip.

Este vorba de 2.400 de lei pe trimestru plătibili în conturile UCMR-ADA, dar cumulând și cu celelalte drepturi de autor datorate de către un radio pentru interpreți, dar și pentru producătorii de fonograme, suma poate ajunge lejer la peste 50% din încasările lunare ale unui radio local, doar pentru muzica pe care o difuzează! În vreme ce radiourile de la București nu depășesc 4-5% din cifra de afaceri.

Dacă CNA nu va face eforturi urgente pentru a obține anularea prin proceduri legislative a sumei forfetare din drepturile de autor, sau dacă aceasta nu va fi denunțată ca încălcând principiile concurenței de către Consiliul Concurenței, atunci cu toții vom fi martorii decesului radiourilor locale, cu programe locale și aflate în serviciul comunităților locale.

Am așa o viziune, în fața unui radio local. Trecea fanfara funerară. În frunte c-un compozitor major. C-un muzicolog. C-un artist interpret și unul executant. Și-n frunte c-un producător de fonograme.

Mihai Pavelescu este editorul Media Expres.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii