Cautare
, Contributor

Între noi părinții |
|

La povești cu Mame-Antreprenor: Anca și Alin Costrășel, fondatori Lemnino

Când mamele se întâlnesc la povești, fie ele și scrise, nu pot ieși decât idei minunate și o stare de bine cum greu găsești în alt gen de articole. Pentru că mamele povestesc cu patos, cu empatie, uneori cu haz de necaz, alteori cu seriozitate. Și toate aceste stări, strânse laolaltă, ne fac pe noi, cititorii, să vibrăm la spusele lor și să ne încredem în noi și-n puterile noastre. Pentru că astfel de supraputeri au mamele – de a încuraja, de a susține și de a impulsiona! Așa se întâmplă de fiecare dată cu seria noastră de povești ale mamelor-antreprenor! Sunt atât de savuroase și pline de învățăminte, că tare greu e să te oprești din a le citi! Acum, Anca și Alin Costrășel, fondatori Lemnino.  
Lemnino

Se ia o bucată de idee brută, se întoarce pe toate părțile, i se analizează atent toate inelele de creștere din trunchi, în încercarea de a-i afla toate tainele și secretele, se cioplește, se șlefuiește cu mult curaj și cu o muncă neobosită. Și devine Lemnino, brandul sub care funcționează atelierul de tâmplărie al Ancăi și al lui Alin Costrășel din Huși, jud. Vaslui, specializat pe producția de jucării și mobilier din lemn pentru camera copilului, amenajarea de grădinițe și spații de joacă.

„Ne place să credem că succesul brandului Lemnino se măsoară mai puțin în cifre de afaceri și mai mult în bucurii, bătăi de inimi și zâmbete de copii. Iar în cei peste 3 ani de la înființare, Lemnino se bucură de un portofoliu de mii de zâmbete. Copiii ne-au schimbat complet percepțiile despre timp și spațiu. Ei au apărut să ne spună: „Hei, gata cu timpul pierdut. Hai să modelăm împreună timpul și spațiul ca pe o bucată de plastilină și să facem ce-i mai bun din ele.” Nu ne mai permitem și nici nu ne mai dorim să pierdem timpul, suntem mult mai maturi, mai organizați și mai ordonați, astfel încât să ne putem împărți cât mai bine între familie și business. Doi ochi căprui de băiat și doi ochi albaștri de fată ne privesc cu tot Pământul și Cerul din ei și ne dau zilnic lecții noi despre iubire, răbdare, responsabilitate, grijă, libertate, Dumnezeu. De când suntem părinți, am descoperit că suntem un munte de putere, dar și de griji. Da, nu am fi crezut niciodată că pot sta într-un om atâta putere și atâta vulnerabilitate.

Odată cu businessul, am descoperit că maternitatea se împacă cu orice, inclusiv cu cariera, atât timp cât tu ești împăcată cu orice și ai curaj să accepți și să primești lucrurile așa cum vin, cu provocări și necunoscute și cu tot firescul din ele. Printre sesiuni de alăptare la cerere, în timpul somnului celor mici sau în nopțile albe, mama din spatele Lemnino discută
cu clienți, preia comenzi, completează AWB-uri pentru curier, se ocupă de promovarea online a brandului. Pentru a petrece cât mai mult timp în familie, în deplasările noastre prin țară pentru promovare, pentru a discuta cu clienții și pentru semnarea contractelor, mergem împreună cu copiii și ne organizăm astfel încât experiența să fie una interesantă și pentru ei. Copiii au învățat astfel să aibă o percepție sănătoasă a realității.

Timp de mai mulți ani, am fost nomazi între România (Iași), Franța, Luxemburg, Scoția și Anglia, țări în care am studiat sau am lucrat. Primul copil s-a născut în Anglia și, odată cu el, primele gânduri serioase de a ne întoarce în România și de a construi ceva aici. Intrasem în contact cu lumea jucăriilor și materialelor educaționale din lemn, care se regăsesc în pedagogiile Waldorf și Montessori. Așa că a început să se contureze imaginea unei afaceri cu lemn. Au urmat luni de răscolire a Internetului și a bibliotecii, după cât mai multe informații care să ne pună în temă cu acest domeniu nou (eu sunt traducătoare, soțul meu este inginer horticol, deci aveam zero experiență). Ne-am întors în țară în anul 2017 și, în ziua în care sărbătoream „Nunta de lemn” (5 ani de căsătorie), am depus proiectul pentru o finanțare Startup Nation, pe care am și obținut-o. Așa a apărut Lemnino, atelierul nostru de tâmplărie din orașul Huși, jud. Vaslui, acolo unde ne-am născut. Acum, după mai bine de 3 ani de la înființare, Lemnino a adunat în portofoliu colaborări cu zeci de grădinițe, spații de joacă, centre educaționale. Dar printre clienții noștri se află foarte mulți părinți și bunici care rezonează cu principiile pedagogiilor Waldorf și Montessori. Produsele noastre sunt de calitate, din lemn exploatat sustenabil. Sunt produse handmade, atent șlefuite, cu muchii și colțuri rotunjite, respectând standardele de siguranță în vigoare. Finisajele sunt realizate cu uleiuri naturale, lacuri și vopsele ecologice pe bază de apă cu certificat EN71-3, non-toxice.

Privind în urmă la sfârșitul unei zile, al unei luni, al unui an, antreprenoriatul înseamnă împlinire, mulțumire față de lucrul bine făcut, față de copiii fericiți, dar mai înseamnă și multă responsabilitate, muncă, timp, depășirea zonei de confort, răbdare, provocări noi.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii