
96 de hectare, 10 kilometri de alei, peste 300 de case vechi de zeci și chiar sute de ani, mori de vânt și de apă și un lac frumos amenajat. Toate fac ca, odată ajuns aici, adult sau copil, să nu ai cum să nu-ţi doreşti să te mai întorci.
Muzeul Astra e ca o ilustrată viu colorată. Case de olari, de oieri, de mineri sau aurari, parcă răsărite din iarba verde de peste tot, sunt atât de primitoare și de reale, că greu îți imaginezi că nu sunt locuite. Grădinile sunt amenajate exact ca-n vremurile țăranilor care le cultivau, pereții sunt împodobiți și însuflețiți de obiectele lor, iar băncile din fața caselor parcă te cheamă la un „pahar“ de vorbă.
Harta muzeului te-mbie la plimbări pe aleile întortocheate, care te duc într-o zonă a țării și te-aduc în alta cât să ai timp doar să-ți exclami uimirea și aprecierea pentru modul simplu și natural în care-și trăiau viața țăranii României de altă dată.
De Muzeul Astra nu te plictiseşti niciodată, mai ales că săptămânal găseşti aici diverse activităţi. Seri cu muzică, expoziții culturale, ateliere pentru copii, festivaluri, vernisaje și târguri. Toate îmbogățesc cultural comunitatea locală, dar și sutele de mii de turiști români și străini care îi trec pragul an de an.
Muzeul Astra e ca o carte fascinantă în orice anotimp te-ai duce să-l vizitezi. Noi l-am surprins în fotografii în cea mai verde perioadă a lui, în plină vară, când își deschide porțile pentru Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale“. Anul acesta se va desfășura în perioada 24-28 iulie, când sute de copii talentați ne vor arăta cât de autentic, simplu și frumos este meșteșugul românesc.