FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit unui raport al Curții de Conturi Europene privind digitalizarea industriei, România se află pe locul 26 din cele 28 de state prezente în clasament. Indicele DESI (indicele economiei și societății digitale), după care a fost realizat topul, ia în calcul 5 aspecte: conectivitatea; capitalul uman; utilizarea serviciilor de internet; integrarea tehnologiei digitale și serviciile publice digitale. Astfel, se remarcă performanțe scăzute ale statului român în acest sector, dezvăluind poate o reticență cu privire la tranziția spre Industria 4.0 și, totodată, riscuri privind competitivitatea la nivel european. 

Un start-up românesc își propune să digitalizeze producția folosind tehnologia IoT, conturând un produs ambițios pentru ceea ce reprezintă acum industry 4.0. Cel de-al patrulea val al evoluției industriale se regăsește în mai multe industrii și sectoare economice, oferind posibilitatea unui control mai mare asupra producției și, în final, asupra produselor. Noul ecosistem se bazează pe furnizarea în timp real a tuturor informațiilor relevante și încurajează întreprinderile să optimizeze procesele, în funcție de costuri, disponibilitate și consumul de resurse.

Octavic, start-up-ul din Oradea fondat de Felix Blaga și Paul Harfas, a dez­voltat un sistem pentru digita­lizarea unităţilor mari de producţie. Produsul dezvoltat de aceștia, Production Efficiency Tracker, este un sistem integrat care ajută fabricile să-și eficientizeze producția prin digitalizare, astfel încât să devină smart. Practic, întreprinderile primesc informații în timp real pentru a reduce risipa din procesele de producție, pentru a anticipa defectele, a prioritiza și gestiona mai bine problemele. “Ajutăm fabricile să facă pași spre industria 4.0, de la 3.0 spre 4.0, și sperăm într-un viitor apropiat să devenim un bun provider de tot ce înseamnă adopție. Facem asta având un sistem digital, un produs software plus hardware, care acoperă mai mulți dintre pașii aceștia de adopție a proceselor din industria 4.0”, au declarat fondatorii Octavic, pentru Forbes România.

Produsul este structurat pe patru paliere, potrivit fondatorilor. “Primul nivel este de informare a oamenilor din companie, de ce se întâmplă în timp real. Avem o parte de analize și date istorice (al doilea nivel) care ajută să cuantifice mult mai precis cauzele și problemele, să dețină o modalitate mult mai structurată în a adresa problemele în funcție de cât de ușor este să le rezolvi și care este impactul, care sunt costurile”. Ulterior, intervine al treilea nivel, pe partea de planificare de producție în timp real, unde sunt luate în considerare datele în timp real, de la mașini și de la operatori, și informațiile istorice pe anumite tipuri de produs, în funcție de problemele istorice. Astfel, planificarea se poate realiza în funcție de toate provocările care sunt în producție, pentru a fi mult mai flexibil, pentru a livra la timp și pentru a preîntâmpina o mare parte din probleme. “Al patrulea nivel este partea de inteligență artificială și partea de inteligență în sistem”, adaugă ei. Portofoliul clienților Octavic cuprinde jucători globali din zona farma, precum giganţii Zentiva şi Gedeon Richter, din industria tutunului, auto sau electronică. Deși companiile mari depun eforturi în direcția digitalizării, problema intervine la tranziția către industria 4.0 de către înteprinderile mici și mijlocii. Potrivit Comisiei Europene, 99% din întreprinderile din UE sunt IMM-uri, fapt ce denotă nevoia din ce în ce mai acută de dezvoltare prin digitalizare. 

Cu toate acestea, digitalizarea implică utilizarea noilor tehnologii și regândirea proceselor operaționale. Potrivit unui studiu realizat de Banca Europeană de Investiții, digitalizarea este asociată cu o mai bună performanță a întreprinderilor, cu creșterea productivității, practici eficiente de management, inovare, și locuri de muncă mai bine remunerate. “Să zicem vrei să vrei să reduci numărul de opriri neplanificate ale utilajelor. Sistemul nostru te sprijină în toate aceste activități, care fac parte din planificare. Modelul nostru de sprijin este o planificare a producției, să poți să iei mai multe comenzi având o capacitate mai mare de producție, deoarece îți îmbunătățești procesele de producție”, spune cofondatorul Paul Harfas.

Octavic a înregistrat afaceri de 220.000 de euro în 2020, iar pentru 2021 estimările sunt optimiste: “în ultimii patru ani, am avut o creștere constantă undeva între 25% și 75% în fiecare an”. Fondatorii au un plan de investiții pentru 4 țări din Europa Centrală și de Est și vizează o acoperire globală. “Strategia începe cu piața locală și în viitorul imediat apropiat vorbim de o Europă Centrală și de Est. Într-un final, sigur că ne-am dori să devenim o soluție standard la nivel global, o soluție recunoscută la nivel global”, mai menționează ei.