FacebookTwitterLinkedIn

Între 1866 și 1947,  ziua națională era stabilită  pe 10 mai, fiind conectată cu monarhia. Ulterior, ziua națională a fost stabilită de către autoritățile comuniste pe 23 august, între anii 1948 și 1989. Din  1991,  ziua națională a deveit 1 decembrie.

Ziua națională va fi marcată în București de cea mai mare paradă militară. Vor fi aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din MApN, MAI şi SRI, cu peste 350 de mijloace tehnice, dintre care circa 50 de aeronave. Vor fi prezenți militari din mai multe ţări aliate sau partenere la parada militară de ziua naţională a României. Parada militară organizată pentru ziua națională se desfăşoară în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. Plecarea militarilor va fi din zona Casa Presei spre Piața Victoriei. Cât despre militarii străini, vor fi 300 de invitați de ziua națională din țări ca Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, America, Turcia şi Ucraina.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, pe pagina sa de Facebook, un mesaj video de Ziua Naţională a României, spunând că, în prag de Centenar, este un bun prilej ca românii să reflecte la cum vor să arate ţara lor.