Cu toate acestea, cheltuielile cu remunerarea angajaților nu vor scădea în peste 80% dintre bănci și chiar vor crește în 32% dintre acestea, mai arată rezultatele studiului.
Peste 80% din bănci se așteaptă să nu crească cheltuielile cu provizioanele de risc de credit, iar dintre acestea 40% preconizează chiar o scădere.
Procentul este similar cu 2014, dar ponderea celor care se așteaptă la o scădere semnificativă a crescut la 27% (față de 5% în 2014).
„Trendul european este diferit, ceva mai multe bănci decât în 2014 așteptându-se la o creștere a cheltuielilor cu provizioanele. Dat fiind recentul exercițiu de evaluare a calității activelor (AQR), această așteptare este explicată în principal de pregătirea tranziției la noul standard de raportare financiară IFRS 9. Pentru marea majoritate a portofoliilor și a băncilor implementarea noilor cerințe va duce la creșterea provizioanelor”, spune Gelu Gherghescu, Partener EY Assurance Advisory Services.
Chiar dacă se așteaptă ca veniturile nete din dobânzi și veniturile nete din comisioane să nu crească, un procent mare de bănci (peste 90%) anticipează că rezultatele financiare să vor îmbunătăți.
Această previziune, mai optimistă decât cea privind evoluția cheltuielilor cu provizioanele, se explică prin faptul ca, deși îmbunătățirea vine în principal din reducerea costului riscului, în multe din cazuri aceasta va însemna trecerea de pe pierdere pe un uşor profit.
„Este foarte important ca rezultatele băncilor să se îmbunătățească contribuind astfel la capitalizarea acestora și implicit la creșterea apetitului de creditare. În absența unor perspective de profitabilitate similare cu cele ale sectoarelor bancare performante din regiune capitalul nu are nicio motivație să rămână și cu atât mai puțin să vină în sectorul bancar românesc”, adaugă Gelu Gherghescu.
Gestionarea riscurilor, în special Riscul reputațional, respectiv Conformarea cu reglementările pe zona consumatorilor, ocupă primele trei locuri pe agenda bancherilor, chiar cu procente în creștere față de 2014. Simplificarea proceselor și automatizarea rămâne importantă dar coboară câteva poziții pe agenda bancherilor față de 2014.
În ceea ce privește consolidarea sectorului bancar pe termen scurt și mediu, se intensifică așteptările. Mai exact, aproximativ 50% dintre bancheri se așteaptă la o consolidare de anvergură medie în următoarele 12 luni (față de numai 24% în 2014) în timp ce la orizontul următorilor trei ani, 41% din banci estimează o consolidare de mare anvergură cu mult peste procentul de 14% din 2014.
Băncile sunt mai interesate decât în 2014 de vânzarea de active, procentul celor care iau în considerare acest aspect ajungând la 59%, dublu față de anul trecut, însa în majoritatea cazurilor este vorba de credite neperformante. A crescut totuși la 14% procentul băncilor care sunt interesante de Parteneriate și Joint ventures, dar se plasează cu mult sub nivelul indicat de studiul european (34%).
În proporție de 70% băncile anticipează creștere în privința cererii de creditare pentru clienți persoane juridice, în scădere față de 2014 când 80% aveau astfel de așteptări. Totusi, în ce privește produsele de hedging, procentul celor care se așteaptă la creșteri este de 61%, comparativ cu 2014 când era de 44%.
Conform Barometrului Bancar, pe zona de retail peste 90% din bănci anticipează o creștere a cererii de credite imobiliare, dublu față de 2014 când doar 41% estimau o creștere.
Segmentul IMM-urilor și Sănătatea, Industria și IT-ul au fost menționate ca fiind sectoarele sau segmentul în care politicile de creditare mai degrabă se vor relaxa. Atât pe plan local cât și în restul țărilor acoperite de studiu, construcțiile, sectorul imobiliar comercial și transporturile au fost sectoarele pentru care bancherii se așteaptă la restricții suplimentare.
Aproximativ 24% se așteaptă chiar la o creștere semnificativă a cererii pentru credite imobiliare. În cazul creditelor de consum, peste 80% din bancheri se așteaptă la o creștere a cererii față de 65% în sondajul din 2014.
Cea de a doua ediție a indicelui industriei bancare denumit Barometrul Bancar ARB & EY a fost realizat de EY Romania în parteneriat cu Asociația Română a Băncilor (ARB). Acesta a fost realizat prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale ARB. La ediția din acest an a sondajului au participat bănci totalizând o cotă de piață în funcție de active de
aproximativ 90%.