FacebookTwitterLinkedIn

Circa 36% dintre români sunt îngrijorați de securitatea plăților online, iar 70% dintre intervievați sunt siguri că se pot proteja online, procent similar cu media europeană de 74%, conform datelor transmise de Eurobarometer.

„Securitatea plăților online a fost unul dintre factorii importanți care au ajutat comerțul online din țara noastră să se dezvolte în ultimii ani. În continuare, ritmul de creștere a comerțului electronic este puternic, de peste 35%, din ce în ce mai multe companii înglobând acest canal de vânzări online în strategiile de dezvoltare pe termen lung”, declară Daniel Nicolescu, country manager PayU România.

Tipologia infractorilor online nu s-a schimbat foarte mult în ultimii ani deși se constată o încercare de “rafinare” a metodelor folosite.

profil infractor

Majoritatea celor care au încercat să fraudeze au intrat în posesia unor date de card mai ales prin achiziționarea de baze de date de pe Internet cu numere de card, majoritatea însă deja blocate, mai arată compania de plăți.

Dintre cazurile detectate de PayU, aproximativ 10% au fost carduri folosite de copii fără știrea părinților.

Din numărul total al tranzacțiilor derulate prin platforma PayU, aproximativ 0,03% au fost cazuri în care tranzacția este disputată.

„Avem mulți cumpărători care deschid dosar de refuz de plată pentru că nu își mai aduc aminte ce au cumpărat și apelează la bancă sau la noi ca să clarificăm situația. Cazurile reale de fraudă sunt sub 0,01%, iar pentru soluționarea lor cooperăm permanent cu instituțiile statului”, explică Anamaria Pîrjol,Risk & Customer Experience Manager la PayU.