Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lifestyle |
|

La cafea cu Zsolt Tarsay

Zsolt Tarsay este managing partner la restaurantul cu specific italian Poesia din București. A intrat în domeniul horeca acum șapte ani, iar de atunci a devenit un pasionat al gastronomiei și al producției de vinuri. Este, de asemenea, managing partner la compania Affiche Digital Printing. În timpul liber, ascultă muzică rock, colecționează viniluri și cutreieră lumea în căutare de gusturi și arome noi.
 aboneaza-te
SKY_3557

De cât timp sunteți în domeniul horeca? Aveți studii de specialitate?

Eu am studii tehnice. Am terminat facultatea de electronică, un domeniu care nu se leagă de horeca. Restaurantul este mai mult un hobby pe care îl practic din 2013. Propriu-zis, am început munca încă din liceu. Era anul 1992 și lucram part-time, după orele de școală, la un centru de închirieri casete video. În câțiva ani am avut propriul lanț de cinci magazine de închirieri VHS și DVD în județele Harghita și Covasna. După aceea, în 1997, am început să mă ocup de producția publicitară, iar în 2003 m-am mutat definitiv în București. Acum sunt managing partner la compania Affiche Digital Printing, una dintre cele mai mari companii în domeniul large & wide format printing din România.

Și totuși, cum ați decis să intrați în lumea restaurantelor?

Din întâmplare. Un amic din Cluj m-a sunat în 2012 să-mi propună să deschidem un restaurant. Găsise un spațiu excelent și ne doream să deschidem cea mai mare terasă din Cluj. Nu aveam deloc experiență, dar aveam un prieten în București care deja deținea un restaurant și l-am cooptat și pe el în afacere. Am mers împreună la Cluj, am văzut locația, ne-a plăcut și așa a început totul. Astfel s-a născut Restaurantul Livada, din Cluj. Am avut acest proiect minunat vreme de șapte ani, dar anul trecut am decis să renunț din cauza navetei București-Cluj.

Ce înseamnă să fii managing partner la Poesia?

Să fii managing partner la Poesia provoacă multă fericire. Pentru mine, totul a început ca un hobby, ca un al doilea job după compania de print digital Affiche. În 2015, când am intrat prima dată în restaurantul Poesia, am simțit imediat vibrația locului. Era un loc perfect pentru un restaurant intim, de tip boutique, exact ce îmi doream după experiența de la Cluj, unde aveam 500 de locuri. Îmi doream ceva mic, de maximum 40-50 de locuri, astfel încât să putem oferi servicii de calitate. Voiam să ne creăm propria sufragerie, unde oaspeții noștri să se simtă acasă. Aici l-am cunoscut pe asociatul meu, Marius Tucă. Ne-am plăcut imediat ce ne-am întâlnit și acum pot să spun că suntem mai mult prieteni decât asociați. Împărtășim o viziune comună și clară; eu vreau să le ofer clienților Poesia o experiență „value for money”, iar el îmi susține într-un procent de sută la sută toate ideile.

Poesia este un restaurant de top. De ce ai nevoie pentru a menține un nivel ridicat al serviciilor?

E nevoie de multă pasiune, multă muncă și de foarte multă atenție la detalii. La noi vin oaspeți de seamă, oameni importanți, vedete etc. Trebuie să le oferi o experiență caldă, perfectă, de neuitat. Nu ne iese de fiecare dată, deși lucrăm la perfecționarea serviciilor zi de zi. Dar mi-a fost foarte ușor, a fost un fel de joacă, fiindcă simt în mod nativ lucrurile, simt ce își doresc clienții. Știu, de fapt, ce mi-aș dori eu dacă merg la un restaurant care se respectă. Fac bine și primesc bine. Am colegi de muncă de cinci ani, ceea ce e rar în acest domeniu. Am studiat și am învățat foarte repede lumea vinului și a gastronomiei. Le ofer clienților tot ce mi-aș dori eu să primesc. De asemenea, cumpărăm cele mai bune ingrediente, atent selectate, împreună cu bucătarul-șef Alex. Suntem mândri de „sufrageria” noastră!

Sunteți pasionat de gastronomie?

Da, foarte pasionat, de multe ori gătesc acasă mâncare ungurească, și nu numai, și invit la masă toți vecinii. Studiez mult în acest sens, citesc, urmăresc emisiuni culinare de calitate și călătoresc mult prin lume în scop gastronomic.

Pe lângă gastronomie, ce alte hobby-uri vă completează timpul liber?

Îmi place muzica rock, îmi place să colecționez viniluri și îmi mai place să merg la multe festivaluri în afara țării. Mai nou, am o pasiune pentru vinificare, vreau să înțeleg mai bine vinul, tot procesul de producție. Petrec multe weekenduri la prietenii mei de la Moția Galicea Mare, unde am învățat producția de vin de la A la Z, de la legarea viei până la asamblajele soiurilor. Tot cu ei am îmbuteliat un vin special pentru restaurant, VINUL Poesia, pe care vă invit să-l degustați. Este un Cabernet Sauvignon cu Merlot din cele mai curate boabe, ținute în cele mai nobile butoaie.

Cum v-ați descurcat în perioada pandemiei? V-ați axat pe livrări?

Chiar din primele zile ale pandemiei, am început să facem livrări, am făcut meniuri speciale pentru Sărbătorile Pascale, ne-am alăturat și platformelor de livrări. Am trecut cu bine și prin această perioadă.

Ce ați învățat din această criză? Cum priviți viitorul?

Nu am crezut niciodată că toate afacerile noastre se pot opri așa, de pe o zi pe alta… În timpul pandemiei am învățat, din nou, că trebuie să te bazezi pe calitate, perseverență, încredere și constanță în ceea ce faci. Pe viitor, vom păstra serviciile de livrări și ne vom axa și mai mult pe calitatea ingredientelor și a serviciilor, așa cum am făcut și în ultimii cinci ani.

 

Foto: Marius Michailov

Locație:  Poesia, Bulevardul Aviatorilor 76, București

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii