FacebookTwitterLinkedIn

Experiență oferită de Nespresso

Sonia Năstase este unul dintre oamenii pe care eleganța, bunul simț și frumusețea, îi definesc generos. Deopotrivă pasionată de cifre și de umanitate, iubitoare de momente și de călătorii, Sonia își decupează timpul liber, pasiunile și oamenii dragi încotro îi dictează inima și intuiția. Cafeaua alături de Sonia nu este numai savuroasă, ci de-a dreptul încântătoare și mă declar, cu mâna pe inimă, doritoare de a o repeta curând.

Invitația la cafea, într-o dimineață care se anunța banală, ne-a făcut amândurora cunoștință cu latinescul tempus fugit și cu răspunsuri pe care aș fi vrut să le explorez mai mult. Vă invit la cafea!

 Sonia, spune-mi, te rog, care e cea mai veche amintire a ta, legată de cafea?

Prima amintire mă transportă în copilărie, când mama își bea cafeaua împreună cu prietenele ei. Era un moment destinat feminității, prieteniei și relaxării. O a doua amintire foarte vie aparține perioadei din facultate când învățam foarte mult (eram studentă la Politehnică) și îmi doream să reușesc, să nu dezamăgesc, să excelez, iar cafeaua era permanent sursa energiei mele.

Cum îți place cafeaua?

Îmi place să beau cafeaua neagră pentru că așa îi surprind rafinamentul, textura și toate nuanțele subtile. Pentru mine, cafeaua înseamnă ritual de contemplare, liniște, răsfăț; înseamnă deopotrivă focus, energizare, dar și relaxarea dintre provocări și reușite. Acest ritual implică două alegeri importante, în funcție de momentul în care mă aflu: sortimentul de cafea pe care îl prefer și accesoriile potrivite savurării acestuia. De pildă, amiaza duminicii trecute am petrecut-o vizionând clasicul film „Back to the Future“, în timp ce savuram o ediție limitată de cafea excepțională, prima cafea maturată produsă de Nespresso! Recomand acest sortiment special în forma lui pură, neagră, fără îndulcitori, pentru etalarea deplină a notelor sale aromatice.

Sonia, pentru că a venit vorba de relaxare, contemplare și răsfăț, ce îți place să faci în timpul liber?

Totul pentru mine se învârte în jurul oamenilor, așa că ador să explorez experiențe noi, să călătoresc sau să descopăr un restaurant nou, alături de prietenii mei. Să mă bucur de momente, așa cum sunt ele, să mă joc cu fetița mea, să citesc. Lucruri simple, dar atât de pline.

La cafea cu Sonia Nastase
Boutique Nespresso, Calea Dorobanți 210

Ce îți place să citești? Sau, și mai bine, ce carte citești zilele astea?

Citesc foarte divers, de la lecturi de business la cele din zona spirituală, apoi îmi place să citesc poezie. Depinde mult de starea pe care o am în acel moment, de ideile pe care le caut. În business, indiferent de segment, este nevoie să ieși din context pentru a-ți lărgi orizontul și a reusi să te întorci cu alte idei, cu o altă perspectivă. Acum, de exemplu, mă bucur de abonamentul la Bookster, un serviciu care ne permite să împrumutăm cărți, iar cartea pe care o citesc astăzi de exemplu îi aparține lui Herman Hesse – „Călătoria spre Soare Răsare“.

Sonia, dacă vom conveni că orice ar fi posibil, cu cine ți-ai dori să bei cafeaua și de ce?

Ah, am o mulțime de oameni care mi-au fost modele, atât în segmentul de business, cât și modele personale, umane. De la o maică dintr-o biserică ce nu-și dorea nimic pentru ea, ci pentru ceilalți, până la antreprenori care au construit un imperiu începând de la nimic, toți au câte o poveste care inspiră, care hrănește un vis. Însă, un personaj cu care nici măcar n-aș îndrăzni să stau la cafea, dar care pentru mine este iconic, este Regina Maria. Motivele sunt nenumărate, începând de la iubirea ei pentru această țară și continuându-se în toate sferele ei de activitate. Este un personaj asumat, pătrunzător, atipic, cu o forță creatoare greu de egalat.

Care este personajul zilelor noastre care te inspiră?

Sunt foarte multe persoane care-mi sunt modele. Mă uit foarte aproape, lângă mine. Cred cu tărie că inspirația vine de lângă noi. Prietenele mele cu valori pe care și le păstrează în toate circumstanțele, atât personale și profesionale. Modele găsesc și într-un om care ajută pe cineva pe stradă sau într-un copil care te face să vezi lumea mult mai simplu.

Care este cel mai nou lucru pe care l-ai învățat sau pe care ai învățat să îl faci?

Am învățat să merg cu trotineta! Abia aștept să ies cu fetița mea! Am bicicletă și role, dar pentru că Maria își dorea foarte mult trotinetă, m-am gândit să învăț și eu pentru că plimbându-ne, ar fi unul dintre momentele de care ne-am putea bucura împreună.

Ce muzică îți place să asculți atunci când îți bei cafeaua?

În general, ascult muzică de relaxare, pe care o rezerv week-end-urilor și cea clasică, păstrată pentru momentele de liniște. La birou prefer ritmurile mai dinamice, explozive, energice, care să motiveze. Precum Evanescence sau Coldplay. Și-mi place mult Havasi, considerat cel mai rapid pianist din lume și care este fenomenal, o explozie de bucurie și de viață!

Sonia, o întrebare ceva mai abstractă: care crezi că este cea mai mare lipsă a noastră, a tuturor?

Trăirea în prezent. Cred că ar fi frumos să ne bucurăm de moment. Să nu ne amânăm bucuria, să trăim aici și acum. Eu nu am lucruri pe care le țin pentru zile mai bune. Astăzi îmi pun cea mai bună rochie, astăzi este cel mai bun moment pentru a face orice!

Care este cea mai mare dorință pentru anul 2017?

Dorința de a continua împreună cu echipa mea minunată ceea ce am început în timp ce ne păstrăm spiritul acesta frumos, menținându-ne valorile, oricât de mult vom crește. Și-mi doresc să reușim să învățăm tot mai mult, fără a ne pierde entuziasmul descoperirii.

Dacă ai putea alege numai 3 titluri pe care le consideri indispensabile bibliotecii ideale, ce nu ar trebui să lipsească de pe rafturi?

Cred cu tărie că avem o datorie în a ne cunoaște istoria. Și mai cred în reperele esențiale din literatura română care stau la baza devenirii noastre ca educație, ținută morală, înțelegere a oamenilor și a vieții. Amintesc acele cărți cu care am crescut: Istoria Românilor semnată de Neagu Djuvara, Moromeții lui Marin Preda, proza lui Mircea Eliade, poezia lui Nichita Stănescu. Am găsit o plăcere extraordinară și în operele autorilor străini, mai cu seamă Dostoievski, Bulgakov, Gogol, prin regăsirea unor capodopere de literatură și de viață în cărțile lor. Și, o carte pe care am redescoperit-o cu Maria, fiica mea – Micul Prinț a lui Antoine de Saint-Exupéry, al cărui mesaj îl traduc prin faptul că, dacă îți dorești lucruri frumoase în jur, trebuie să te implici și să spui tot ce ai mai frumos.

Care crezi că este cea mai mare calitate a ta?

Mi-ar plăcea să am calitatea pe care o apreciez eu cel mai mult la oameni, și anume bunul simț. Este greu de definit, dar cred că tocmai asta rezumă foarte bine această calitate și în business și la nivel uman. Respectul, recunoștința, aprecierea lucrurilor frumoase, să ai răbdarea să cunoști și să nu judeci. Așa definesc eu bunul simț.

Citește și Bocuse D’Or Superstarurile gastronomiei mondiale

Care crezi că este cea mai mare calitate a cafelei?

Dincolo de emoție și de moment, din punct de vedere pragmatic, calitatea cafelei depinde atât de proveniență, cât și de întreg ciclul de cultivare și îngrijire a boabelor, pentru un rezultat excepțional. De pildă, doar cele mai bune boabe de cafea, 1-2% din cafeaua produsă la nivel mondial, intră în alcătuirea sortimentelor Nespresso. Boabele din capsulele Nespresso sunt de cele mai multe ori recoltate manual, bob cu bob, apoi, în funcție de profilul aromatic căutat, spălate, fermentate, uscate la soare, prăjite și apoi măcinate. Experții noștri amestecă soiuri de cafea de origini diferite, aidoma marilor maeștri parfumieri, asigurându-se că profilurile lor aromatice se completează și se intensifică reciproc, în expresia cafelei perfecte.

Din punct de vedere simbolic, cea mai mare calitate a cafelei stă așezată în sensul pe care ea îl oferă unui moment: puterea ei neobservată de a potența un dialog prin tăcerea savurării și plăcerea gustului. Cafeaua poate stabili energia unei întâlniri, a unei conjuncturi. Încununează gustul unui desert desăvârșit printr-un spectacol nedeclarat de arome.

Nespresso

Dacă ai putea transforma cafeaua într-o emoție, care ar fi aceasta?

Emoția pe care o ai în fața unui răsărit de soare. Adică acea senzația de energie care te cuprinde atunci când dai start unei zile, entuziasmul unui nou început.

Am vorbit despre cafea, despre emoții, despre business. Care sunt cele trei lucruri pe care le găsești asemănătoare între cafea și business?

În primul rând aș spune că importanța crucială a viziunii – o cafea excepțională, ca și un business performant, poartă o viziune atent corelată acțiunilor specifice; viziunea înseamnă un scop profund, dincolo de uncall-to-action. Înseamnă reponsabilitate, sustenabilitate, atenție și respect față de interlocutor – perspective esențiale în care performez în calitate de Country Manager Nespresso România.

În al doilea rând, grija față de oameni și calitatea proceselor – empatia este esențială și în business și în ceașca de cafea. Și aici, aceste dimensiuni sunt esențiale: materia primă, selecția acesteia, căutarea plantațiilor, colaborarea cu fermierii, degustarea soiurilor de cafea  și obținerea, în final, a unei băuturi excepționale. Nu în ultimul rând, pasiunea: orice lucru făcut cu drag și pasiune aduce mari satisfacții. Business-ul și cafeaua excepțională cer dedicare, pasiune, pricepere, imaginație.

În ce călătorie ai băut cea mai bună cafea?

Am călătorit suficient cât să ajung la concluzia că cele mai frumoase aventuri sunt cele alături de prietenii și oamenii dragi. Contextul contează – poate fi cel mai frumos loc, dar dacă nu ești în compania potrivită, bucuria nu-ți este pe măsură. Îmi plac locurile luminoase, cu mult soare, iar ca scenariu ideal, mă încântă Elveția pentru că întâlnesc aici soare, munte, natură și respect pentru tot ce ne înconjoară.

Îți mulțumesc, Sonia și sper să ne revedem curând, la o altă cafea aromată de inspirație și povești!

Adresa:

Boutique Nespresso, Calea Dorobanti 210

Parteneriatul dintre Forbes și Nespresso, denumit sugestiv ‘La cafea cu…’ se bazează pe legătura inepuizabilă dintre inspirație și frumos, dintre emoție și sensibilitate. Nespresso este prin definiție un brand inspirațional ce caută în permanență să îmbogățească calitativ timpul pe care ni-l dedicăm, clipele de liniște și evadare din cotidian. De aceea, savurarea unei cafele Nespresso este o experiență inegalabilă, iar textura bogată și aromele inconfundabile ale cafelei Nespresso sunt alegerea perfectă pentru aceste momente speciale care ne aduc idei și inspirație. Nespresso și Forbes vă invită să savurați o cafea excepțională în compania unor povești extraordinare, pline de inspirație și frumos.